Quantcast
Channel: Artiklar – MAXstyrka
Viewing all 88 articles
Browse latest View live

En kärleksförklaring till armbrytning

$
0
0

1553538_629910570408467_212695582_o

Vad är armbrytning och vad betyder den för individen som utför armbrytning? Eftersom jag själv är en aktiv armbrytare, så ska jag försöka förklara det för så gott jag kan. Oavsett hur mycket du än tjänar, så betalar det inte dina månadsliga räkningar i vardagen. Hur mycket troféer du hovar in med åren som går, så lägger den inte fram mat på bordet. För dina nära och kära o dig själv. Vi får jobba skiten av oss för att kunna ta oss till armbrytartävlingarna runt om i världen och för att kunna få möta våra armbrytarvänner, samt nära o kära än en gång. Och efter en hård dag på jobbet, så går vi alltid till det stället, där vi kan med rak rygg kan säga ”Det är mitt sekundära hem!”. Det är ställe som vi alltid går till, för att träna och få socialisera med våra sekundera familj och armbrytarvänner. Men för en del, så är det ens riktiga familj, som de har inom denna fula, men vackra värld. Jag har till o med sett att kärlekens blommar inom denna sport, som den tidiga våren som sträcker sig i det norr, som är både bra o rörande att se.

Men vad har armbrytningen gett oss? För mig personligen, så har den gett mig så mycket att det är helt omöjligt att försöka beskriva det med ord. Att ens försöka, skulle vara helt meningslöst. Den har gett mig en ljus väg att fortsätta framåt, samt den har gett mig vänner, samt nära o kära som jag ens haft magen om att drömma om. Inte bara inom mitt hemland Sverige, men även runt om i världen. Denna sport har blivit en del utav den jag är, i både kropp o själ. Och det kommer den alltid att vara, tills det sista andetaget lämnar denna kropp. För många har sporten hjälpt de, både mentalt och fysiskt. Denna sport har gett oss starka band med våra armbrytarbröder o systrar. Denna sport har gett de mer självkänsla, både som atlet inom denna sport och som individer i det vardagliga samhället vi lever i. För jag kan stolt säga att om sporten inte hade blivit presenterat för mig, så hade jag aldrig mött de raraste, snällaste och härligaste individerna som jag har haft den stora äran att få träffa, både inom min hemmaklubb Storumanarmsport och inom Sveriges trakter.

Om jag ska sammanfatta allt, så har armbrytningen gett oss mycket. För en del så har armbrytningen blivit deras katalysator, deras räddare, för en del mörka saker som har hänt under deras liv, både inom skolan och livet i allmänt. För en del så är armbrytningen en hobby. För en del så är det bara en sport. Men för en del, så är den en del av de själva, som har gjort de till de individer som de är nu idag. Och att kunna fortsätta framåt, utan att titta tillbaka med ett ansikte som säger ”Kom igen livet, ge mig allt du har! Du skrämmer inte mig.”. I dagens samhälle som vi alla lever i idag.

Share


Reportage – Världens Starkaste Viking 2014

$
0
0

vikingposternorgeVi i Norden är kända för kyla, barrskog och vikingar. Därför var det kanske inte så konstigt att Giants Live-tävlingen som hölls i Norge i helgen hette Världens Starkaste Viking 2014. Man hade också passande nog lagt tävlingsplatsen vid hotellet Fefor, ett anrikt vildmarkshotell som låg bland snötyngda träd omgivit av bergstoppar 930 meter över havet i Vinstra, Norge.

De nordiska atleterna bestod av Sebastian Davidsson och David Nyström, världstvåan från Island Hafthor Björnsson, norrmännen Bjørn Andre Solvang, Oyvind Rein och Kevin Larsen, danskarna Nicolai Hansen och Mikkel Leicht och Harri Peltomaa från Finland. Förutom dessa hade man bjudit in Terry Hollands från England och Rauno Heinla från Estland.

SONY DSC

hafthorterryfrontholdMAXstyrka var på plats i Norge för att stötta de svenska vikingarna. Jag hade envist trotsat uppmaningarna att behålla vinterdäcken på, och kom till hotellet med sommardäck, sneakers och en vårjacka i imiterat skinn. Kanske inte det smartaste visade det sig då den utlovade kylan var påtaglig, även om några stackars plusgrader gjorde sitt bästa för att exponera sig på termometern. När jag huttrande vandrade ner mot tävlingsplatsen träffade jag våra svenska hopp, Sebastian Davidsson och David Nyström, som var i full färd med att prata taktik och testa olika sätt att lyfta upp objekten som skulle vara med i loadingen dagen efter. De satt i t-shirts och tunna byxor och verkade helt obekymrade över kylan. “Det här kommer passa mig bättre än att tävla i värme, för nu slipper man svettas så mycket”, sa Sebastian, och fick medhåll av David.

Den första grenen skulle börja kl. 18:00, men den tiden flyttades fram till 19:00. Kl. 19:30 sa man att tävlingen skulle börja kl. 20:00. Eftersom man väntade på Svend Karlsen, Hafthor Björnsson, Terry Hollands och Johannes Årsjö (som inte skulle tävla på grund av fortsatta skadekänningar i armbågen, utan han var på plats för att heja fram svenskarna) så fick man vänta lite till. Klockan blev 21:00, och tävlingen flyttades fram igen till 22-ish. Ca. 22:30 var man klara att börja tävlingen.

davidfronthold

Tanken var ursprungligen att den första grenen skulle bestå av Crusifix med två svärd, något som David hade sett fram emot. Tyvärr hade man bara med sig två svärd, och eftersom man ville duellera två atleter mot varandra så valde man, efter många om och men, att ha Front Hold i stället. En kedja fick agera extravikt på svärden, så att dessa vägde 25 kg/st. David var inte helt förnöjd över grenvalet, men han var trots allt inställd på att slå Hafthor, sa han.

SONY DSC

Den första grenen hölls inomhus, framför en öppen spis. David fick gå ut mot Bjørn Andre Solvang, som aldrig någonsin har förlorat den grenen. David hade aldrig testat grenen, och på papperet skulle han inte ha mycket till chans. Det visade sig dock att hans förhållandevis korta armar i kombination med ett par enorma axlar var en vinnande kombination, och efter dryga minuten så vände sig David mot Solvang och frågade om han var trött. Solvang ställde ner svärdet på den otroliga tiden 1.23, medan David stod i tio sekunder till. Ett nytt världsrekord var ett faktum, tillika Davids första grenseger för helgen. Sebastian stod i 49 sekunder, vilket räckte till en åttondeplats i grenen. Hafthor imponerade också genom att stå i en dryg minut, vilket gav honom en tredjeplats i grenen.

SONY DSC

SONY DSC

1. David Nyström – 1.33 minuter, VR!
2. Bjørn Andre Solvang – 1.23 minuter
3. Hafthor Björnsson – 60.81 sekunder
4. Nicolai Hansen – 56.03 sekunder
5. Terry Hollands – 55.59 sekunder
6. Harri Peltomaa – 53.56 sekunder
7. Rauno Heinla – 53.31 sekunder
8. Sebastian Davidsson – 49.00 sekunder
9. Mikkel Leicht – 48.53 sekunder
10. Kevin Larsen – 46.35 sekunder
11. Oyvind Rien – 41.88 sekunder

SONY DSC

Runt 12:30 dagen efter var det dags för de resterande grenarna. En parad bestående av kiltförsedda musikanter med säckpipor och virveltrumma, atleter från highland games och strongman samt arrangörer tågade in för att sparka i gång tävlingarna på allvar. Efter ett kort tal om hotellet och vikingarnas betydelse för hotellets historia så började den andra grenen, släddrag. Vikten var uppskattad till 900 kg, och man skulle dra ekipaget 24 meter på snö. Det var en bedrift som var övermäktig för de flesta. Få mäktade med att dra släden i mer än ett par meter, och den enda som lyckades dra den i mål var föga förvånande en 180 kg tung Hafthor Björnsson som alltså vann grenen. Terry Hollands kom tvåa efter att ha orkat dra den drygt 15 meter. hafthorterryEn teknik som först användes av estländaren Rauno Heinla var att lyfta upp framänden på släden och backa med den i stället för att dra den som en truck pull. David Nyström gjorde på det viset och kom trea i grenen, en cm längre än Rauno Heinla. Sebastian kom sjua.

1. Hafthor Björnsson – 26.06 sekunder
2. Terry Hollands – 15.11 meter
3. David Nyström – 7.26 meter
4. Rauno Heinla – ca. 7.25 meter
5. Sebastian Davidsson – 3.60 meter
6. Nicolai Hansen – 2.57 meter
7. Bjørn Andre Solvang – 2.14 meter
8. Kevin Larsen – 2.00 meter
9. Mikkel Leicht – 1.40 meter
10. Oyvind Rien – ca. 70 cm
11. Harri Peltomaa – 0 cm

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Den tredje grenen var stocklyft för reps. Stocken vägde 130 kg, och man hade 60 sekunder på sig. Här hade en del av atleterna klagat lite innan på att det var för lätt och en ren konditionsgren. David var en av förhandsfavoriterna här, och det med all rätt. Han hann med tio reps innan minuten var över. Hafthor var sist ut, men lyckades även han att hinna med tio reps efter en grym acceleration efter de första repetitionerna. Mikkel Leicht från danmark kom trea i grenen med nio reps. Sebastian hade det tyngre och fick en repetition. Oyvind Rien hoppade här av tävlingen på grund av känningar i biceps.

1. David Nyström – 10 reps
1. Hafthor Björnsson – 10 reps
3. Mikkel Leicht – 9 reps
4. Rauno Heinla – 8 reps
5. Terry Hollands – 7 reps
5. Bjørn Andre Solvang – 7 reps
7. Nicolai Hansen – 6 reps
8. Harri Peltomaa – 2 reps
9. Sebastian Davidsson – 1 repetition
9. Kevin Larsen – 1 repetition
11. Oyvind Rien –

SONY DSC

mikkelstocknorge

SONY DSC

sebastianstocknorge

Den fjärde grenen bestod av loading. Fem objekt bestående av fyra stenar i olika former och vikter samt en otymplig träbit skulle lastas upp på en plattform. Här var Hafthor mer eller mindre överlägsen. Han lyfte upp objekten högt över plattformen och nästan dunkade i dem i sann basketanda (han spelade basket innan han började med strongman). Sebastian Davidsson gjorde en fenomenal insats och kom tvåa, bara fyra sekunder bakom Hafthor. Rauno Heinla kom trea och David Nyström kom fyra. Här var det också en cut, och de åtta bästa fick fortsätta tävla.

1. Hafthor Björnsson – 31.50 sek
2. Sebastian Davidsson – 35.81 sek
3. Rauno Heinla – 37.44 sek
4. David Nyström – 38.29 sek
5. Terry Hollands – 41.19
6. Bjørn Andre Solvang – 42.16 sek
7. Mikkel Leicht – 44.33 sek
8. Kevin Larsen – 50.89 sek
9. Nicolai Hansen – 4 objekt på 31.91 sek
10. Harri Peltomaa – 4 objekt på 49.86 sek

davidloadingnorge hafthorloadingnorge sebastianloadingnorge

Den femte och näst sista grenen var pole push på snöslask. Här var det lite krångligt att hålla reda på poängen eftersom två och två gick ut, och förlorarna i de första omgångarna fick möta varandra och förlorarna mötte varandra. Till sist var det en final där de två bästa fick mötas, men det var ingen match om tredjeplatsen. David (127 kg) fick gå ut mot Hafthor (180 kg), en match som på förhand såg ut att vara klar. davidhafthorpushTrots att David kämpade väl så var Hafthor några storlekar för stor. Sebastian fick möta den internationellt meriterade Bjørn Andre Solvang, och han vann den matchen ganska enkelt. I Davids andra match fick han möta Bjørn Andre Solvang, och tyvärr förlorade han den matchen. Sebastian fick möta Hafthor i sin andra match, och även här var den isländska jätten lite för stor och för stark. Hafthor vann sedan även finalmatchen mot Mikkel Leicht utan att förta sig.

1. Hafthor Björnsson – 11p
2. Mikkel Leicht – 10p
3. Sebastian Davidsson – 8.5p
3. Terry Hollands – 8.5p
5. Bjørn Andre Solvang – 6.5p
5. Rauno Heinla – 6.5p
7. David Nyström – 3.5p
7. Nicolai Hansen – 3.5p

davidhafthorpush1

hafthormikkelpush

sebastianbjornandrepush

giantslivenorgeDen sista grenen i tävlingen var Atlassten. Arrangörerna Colin Bryce och Darren Sadler pratade länge om hur grenen skulle gå till. Skulle man köra en form av Sisyfos sten, skulle man köra tre reps så snabbt som möjligt eller kanske bara två reps? Det blev till slut den sistnämnda versionen.

Stenen vägde 170 kg, och det är vanligtvis inte tungt för atleter i den här klassen, men ett påtagligt blött underlag och snöflingor som dekorerade stenen mellan varven försvårade uppgiften avsevärt. Sebastian, som vanligtvis är Sveriges näst bästa stenlyftare, hade stora problem att få grepp om stenen och klistret hjälpte nästan ingenting. sebastianhafthorpushDrygt 29 sekunder tog det för Sebastian att göra de två repsen, och det är vanligtvis en fullt tillräcklig tid för honom att klara av en hel stenserie. Det blev tyvärr en sistaplats i sin paradgren för honom. För David gick det lite bättre, och han slutade femma i grenen. Hafthor, som är världens överlägset bästa stenlyftare, lekte som väntat hem grenen på på 12.40 sekunder.

1. Hafthor Björnsson – 12.40
2. Mikkel Leicht – 14.91
3. Terry Hollands – 15.34
4. Bjørn Andre Solvang – 17.09
5. David Nyström – 18.32
6. Nicolai Hansen – 20.81
7. Rauno Heinla – 20.90
8. Sebastian Davidsson – 29.09

Hafthor Björnsson visade till slut prov på varför han gick hem med silverpokalen från Världens Starkaste Man (en halv poäng bakom vinnaren Savickas) för en vecka sedan. Det var aldrig någon tvekan om vem som var Världens Starkaste Viking 2014. David Nyström gjorde sitt livs tävling och imponerade stort i samtliga grenar. Hans jämnhet gjorde att han till och med slog världsfemman Terry Hollands, och tog alltså andraplatsen mot ett väldigt bra motstånd. Terry kom trea och Sebastian kom sjua. hafthorvinnareNu väntar Världens Starkaste Man 2015 för David Nyström, och efter den här helgen har han visat att han verkligen hör hemma bland de absolut starkaste.

Slutresultatet:

1. Hafthor Björnsson – 62,5p
2. David Nyström – 49,0p
3. Terry Hollands – 48,0p
4. Rauno Heinla – 42,5p
5. Bjørn Andre Solvang – 42p
6. Mikkel Leicht – 40,0p
7. Sebastian Davidsson – 37,0p
8. Nicolai Hansen – 27,5p
9. Harri Peltomaa – 13,0p
10. Kevin Larsen – 12,5p
11. Oyvind Rien – 3,0p (bröt tävlingen)

En film om tävlingen kommer framöver!

SONY DSC

SONY DSC

hafthorstennorge

SONY DSC

hafthornorge

SONY DSC

vinnarnanorge

Share

Artikel – Stocklyfts-SM 2014

$
0
0

rubrikstock

joachimstocksmVindrutetorkarna gjorde sitt bästa för att skyffla undan regnet som försökte begränsa min syn på vägen till Lindströms Bil i Jönköping. När jag kom fram stod ett tiotal svettiga män och samsades om utrymmet tillsammans med nya Toyotabilar och åskådare. Svettiga var förresten en underdrift, för den tropiska värmen som besökte Sverige fick de vitklädda atleterna att se ut som smältande snögubbar i maj.

De skulle tävla i det första svenska mästerskapet i stocklyft någonsin. För er som inte vet vad stocklyft är kan man säga att det är som pushpress, fast manligare. Stocklyft är förresten någonting som alla ni som läser det här kan testa på. Gör så här: gå ut i skogen, leta upp en jättestor stock som är alldeles för stor och för tung för dig och lyft den sedan över huvudet på raka armar. Det lät väl inte så svårt? Det är det inte heller, om man är ett fysiskt fenomen, som Anders Axklo brukar benämna dem.

svedbergstocksm

“Det är varmt i dag” konstaterade Stefan “Stisse” Bergqvist när han värmde upp med vikter som de flesta av oss inte ens kan relatera till. “Det här är ju inte någon av mina bättre grenar, men jag hoppas att jag ska kunna lyfta 160 kg och göra ett personbästa i dag”, sa han.

marleystocksmEn annan som också ville sätta ett personbästa i dag var David Nyström, som också stod som arrangör. David har det svenska och nordiska rekordet i stocklyft på 197,5 kg, så målet för dagen var att lyfta 200 kg och på så vis vara den första i Norden att på tävling nå drömgränsen. Det danska pressmonstret Mikkel Leicht har, precis som David, gjort 200 kg på träning, så det har varit en liten kapplöpning om vem som först lyckas lyfta det på tävling.

David har varit sjuk den senaste tiden och på köpet gått ner en del i vikt, vilket inte är fördelaktigt när det kommer till maxprestationer i stocklyft. Förutsättningarna var med andra ord inte optimala, men han var ändå taggad och redo att försöka slå sitt rekord.

Davids motståndare för dagen bestod av i stort sett samtliga av Sveriges absolut bästa och starkaste stockpressare. Två tunga namn saknades i form av Johannes Årsjö och Martin Forsmark, men annars var så gott som alla på plats. Anders “Bamse” Lindbladh var speaker, då hans nyopererade bicepsfäste hindrade honom från att deltaga.

Hur gick det då i tävlingen? Jo, David klarade sitt ingångslyft på 180 kg, och hade två riktigt bra försök på 200 kg, men missade rekordvikten. Joachim Gustavsson gjorde ett väldigt bra försök på 180 kg, men stannade till slut på 170 kg. Peter Svedberg, som var skadad i knät, kom trea på 155 kg. Stefan “Stisse” Bergqvist missade även han att slå sitt personliga rekord, men han såg ut att kunna bli farlig i SSM-finalen i år. Roddarna var snabba och allt flöt på bra, så tävlingen var över på en dryg timme.

davidstocksm

Det är roligt att se hur många bra stocklyftare vi har i Sverige. Att David Nyström platsar i den absoluta världstoppen när det kommer till stocklyft visste vi redan, men utöver honom finns det ett par till i Sverige som ligger omkring 180 kg, och den nivån har vi aldrig någonsin haft. Här ser ni resultatet, samt en film från tävlingen.

Resultat Stocklyfts-SM 2014

stockresultat1. David Nyström – 180 kg
2. Joachim Gustavsson – 170 kg
3. Peter Svedberg – 155 kg
4. Christoffer Jacobsson – 150 kg
4. Stefan “Stisse” Bergqvist – 150 kg
6. Sebastian Davidsson – 142,5 kg
7. Niclas Lindgren – 142,5 kg
8. Johan Espenkrona – 140 kg
9. Didrik Blomén – 140 kg
10. Daniel Lindquist – 140 kg
11. Nicklas Nordin – 135 kg
12. Rikard “Valpen” Andersson – 125 kg
13. John Bull Börjesson – 125 kg

Share

Artikel – SSM-kvalet i Värmdö

$
0
0

Värmdö är Sveriges femte största ö. På denna somriga skärgårdsö skulle årets första kval till Sveriges Starkaste Man 2014 hållas. Just det där med “somriga” var kanske en sanning med modifikation, i alla fall den här dagen. Regnet ville nämligen också vara med, och tidvis kändes det som att stå i ett vattenfall.

Hälften av finalfältet från förra året var på plats för att kriga om en av de tre finalbiljetterna till årets final, och tolv atleter totalt var med.

Demonspeakern och fredagskrönikören Anders Axklo höll i micken, vilket alltid är en garanti för ett underhållande evenemang. Den 120 kg tunge före detta strongmanatleten Lasse Frank var arrangör och domare.

Den första grenen var Viking Press. Vikten i handtaget uppskattades av atleterna till att ligga nära 150 kg. David Nyström, innehavaren av Sveriges starkaste axlar, hade legat sjuk och febrig innan tävlingen och bestämde sig i sista sekund för att hänga med Sebastian Davidsson för att tävla. Ett antal febernedsättande värktabletter senare stod han redo att visa vad hans axlar är kapabla till. 11 reps blev det, och det såg oförskämt lätt ut. Sebastian överraskade alla (även sig själv) genom att krama ur sig åtta reps och komma tvåa i grenen. Det var en del atleter som gjorde riktigt bra ifrån sig. En av dem var Jimmy Larsson vars teknik inte var bra, utan han näst intill råpressade fem reps. Hade han haft en bättre teknik så hade han kanske kunnat fördubbla sitt repsantal. Fyra atleter nollade i grenen, inklusive axelskadade Kalle Lane.varmdokvalsebbepress

Viking Press

Mattias Jörlén – 0
David Nyström – 11
Jimmy Larsson – 5
Martin Jonasson – 0
Stefan “Stisse” Bergqvist – 7
Kalle Lane – 0
Torbjörn Persson – 6
Fredrik Johansson – 0
Markus Eklund – 1
André Bäckman – 1
Johan Espenkrona – 7
Sebastian Davidsson – 8

SONY DSC

varmdokvaldavidholdNästa gren var Deadlift Hold med remmar. I.o.m. att man fick ha remmar så var inte greppet någon faktor, utan den det handlade mer om pannben, stabilitet och smärttålighet än någonting annat. I grenar som denna är det en stor fördel att få gå ut sist, och det märktes på resultatet. David vann grenen och Sebastian kom tvåa. Greppfantomen framför andra, Kalle Lane, kom trea.

Deadlift Hold

Mattias Jörlén – 38,99
Martin Jonansson – 9,95
Kalle Lane – 45,00
Fredrik Johansson – 9,00
Markus Eklund – 14,60
André Bäckman – 18,30
Jimmy Larsson – 0
Torbjörn Persson – 18,82
Stefan “Stisse” Bergqvist – 35,10
Johan Espenkrona – 39,30
Sebastian Davidsson – 46,35
David Nyström – 47,00

SONY DSC

Här var det en cut där de tio främsta gick vidare. Martin Jonasson och Fredrik Johansson fick tacka för sig. Den tredje grenen var Arm over arm med två personbilar. Bilarna som först skulle dras dök aldrig upp, så precis innan tävlingsstart lyckades man panikartat hitta två andra bilar att dra. Detta klarade man genomföra utan att någon märkte någon skillnad när tävlingen skulle börja. Torbjörn Persson imponerade mest och drog på som om han aldrig hade gjort annat, och det såg knappt tungt ut.

Arm over arm

Jimmy Larsson – 7,48 m
Markus Eklund – 51,70
André Beckman – 9,5 m
Torbjörn Persson – 24,50
Stisse Bergqvist – 42,40
Matti Jörlén – 25,00
Johan Espenkrona – 41,00
Kalle Lane – 33,00
Sebastian Davidsson – 39,55
David Nyström – 30,62

varmdokvalkallearmtva SONY DSC

Truck Pull bestod av att dra en lastbil, men det visade sig vara tyngre än vanligt för atleterna då den asfalterade marken sluttade lite uppför. En efter en försökte de dra ekipaget i mål, och en efter en misslyckades med det. Kalle Lane hade en perfekt teknik (som han har fått efter alla år i strongmantoppen), fick med sig bra med fart från början, låg i rätt vinkel och fick med sig all kraft rakt fram. Han vann grenen, men inte ens han kunde korsa mållinjen.

Truck Pull

Jimmy Larsson – 10,8 m
André Beckman – 14,20 m
Markus Eklund – 13,95 m
Stisse Bergqvist – 17,22 m
Johan Espenkrona – 13,15 m
Sebastian Davidsson – 14,5 m
Kalle Lane – 19,05 m
David Nyström – 17,30 m
Matti Jörlén – 15,20 m
Torbjörn Persson – 15,65 m

varmdokvalmattitruck

Den näst sista grenen var Farmers Walk. Regnet nådde nu en ny nivå, och om man hade lyckats undkomma att bli dyngblöt innan så blev man det garanterat nu. Handtagen blev torkade efter varje omgång så det skulle vara så rättvist som möjligt. Många hade dock mycket problem att hålla fast i de 140 kg tunga väskorna, och bara hälften av atleterna lyckades gå hela vägen. Den som var snabbast var föga överraskande Johan Espenkrona. Matti Jörlén kom tvåa och Sebastian Davidsson kom trea. Efter grenen fick Sebastian (som låg på en klar andraplats) åka in till akuten för hjärtklappningar, och han var därför tvungen att avbryta tävlingen.

Farmers Walk – 140kg i 40m

Jimmy Larsson – 3,93 m
Johan Espenkrona – 25,30
Markus Eklund – 32,00 m
André Beckman – 1,10 m
Sebastian Davidsson – 38,8
Matti Jörlén – 35,60
Torbjörn Persson – 51,00
Stisse Bergqvist – 22,5 m
David Nyström – 24,65 m
Kalle Lane – 51,00

varmdokvalkallefarmers varmdokvalsebbefarmers

Den sista grenen var Loading med tre objekt (två däck och en stock). Matti Jörlén låg sexa inför den sista grenen, och han behövde göra riktigt bra ifrån sig för att ha en chans att ta en pallplats. Han gjorde sitt bästa, vann grenen och fick tio välbehövliga poäng. Det skulle dock inte räcka, då Johan Espenkrona (som låg fyra) lyckades gå om Sebastians poäng och hålla undan för Matti.

Loading

Jimmy Larsson – 1 objekt
André Beckman – 1 objekt (snabbare än Jimmy)
Markus Eklund -58,23
Stisse Bergqvist – 30,58
Matti Jörlén – 28,01
Kalle Lane – 48,00
Johan Espenkrona – 37,80
Torbjörn Persson – 41,00
David Nyström – 34,00

SONY DSC SONY DSC

Johan Espenkrona kom alltså trea totalt, och även om han antagligen inte hade tagit en finalbiljett om Sebastian hade fortsatt tävlingen så är det väldigt roligt att den glada skåningen (som har kommit fyra i SSM 2011) är med i finalen. Torbjörn Persson har jag sett tävla två gånger tidigare, och då imponerade han. Nu ställdes han dock mot mycket högre motstånd, men han bevisade att han hör hemma i den absoluta toppen i Sverige. Det kommer bli väldigt intressant att se vad han kan göra i finalen av Sveriges Starkaste Man 2014. David Nyström tog, febern till trots, en promenadseger. Han håller en otroligt hög klass just nu, och han är nog den enda som kan plocka poäng på Johannes Årsjö i finalen.

varmdokvaltopptretreTotalt

1. David Nyström – 51
2. Torbjörn Persson – 41,5
3. Johan Espenkrona – 40,5
4. Matti Jörlén – 40
5. Sebastian Davidsson – 38,5
6. Stisse Bergqvist – 38,5
7. Kalle Lane – 36,5
8.Markus Eklund – 22,5
9.André Beckman – 18,5
10. Jimmy Larsson – 13

SONY DSC

Det ser ut som att tävlingen kan ha varit Sebastian Davidssons sista tävling, och precis som för hans träningskompis Henrik Ottosson så avslutades karriären på ett tråkigt sätt (skada eller sjukdom). Vi hoppas såklart innerligen att Sebastian repar sig och kommer tillbaka till tävlingsscenen, och om han inte gör det så kan han se tillbaka på en väldigt framgångsrik strongmankarriär som en av de 10 främsta som Sverige någonsin har haft.

Nästa kval hålls i Ockelbo den 28 juni. Då kommer ytterligare tre atleter få finalbiljetter och möjligheten att göra upp om titeln på High Chaparral den 16 augusti.

SONY DSC

Share

Den perfekta proteindrinken

$
0
0

perfektaprotein

Kroppens byggstenar. Så brukar det kallas, proteinet. Att protein är viktigt om man vill bli stor och stark är känt sedan urminnes tider, och det har kosttillskottsindustrin tagit fasta på. Det säljs tonvis med protein i pulverform varje dag, och företagen som säljer dessa lovar mirakelökningar och extrem muskeltillväxt. Vilken är då den ultimata proteindrinken? Är det den klassiska proteinpulvershaken, den beryktade Rocky-drinken eller den kontroversiella Poundstone-shaken? MAXstyrka valde att gå till botten med det hela och frågade två framstående kostexperter och nutrionister.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————

Svensson-shaken

ID-10082019Vassleprotein är den vanligaste proteinformen på gym, fritidsgårdar, skolor och syföreningar. Kosttillskottens Volvo – vanlig, säker och funktionsduglig. När kidsen säger att man ska “spela CoD” så menar de antagligen att de ska dricka en vassleproteindrink.

Ankis kommentar: Mycket bra aminosyrasammansättning, billigt och finns att få tag på i stort sett var som helst. Vassle är en biprodukt från osttillverkning och finns i så stora mängder idag att Arla till och med kommer att ge sig in i vassleindustrin för humankonsumtion från och med nästa år. Inget mera svinfoder av vasslet från Arla-mjölk, alltså, utan förädlad vassle som går till livsmedel.

Martins kommentar: Vassleprotein är en del av mjölkproteinet och ökar proteinsyntes snabbt i kroppen efter intag. Vasslens rika innehåll av grenade aminosyror, framför allt leucin, är intressant ur muskelutvecklingsperspektiv. Vassle är relativt lättflytande, men ger trots detta en bra mättnad enligt en del undersökningar.

——————————————————————————————————————————————————

Mjölk

Vanlig mjölk (från nötkreatur) är enligt reklamen “naturens egen sportdryck” och perfekt att dricka i ett muskeluppbyggande syfte. Fördelarna är många, såsom näringsämnen, det låga priset samt en smak som tilltalar de flesta (i alla fall kombinerat med kanelbullar).

Ankis kommentar: Perfekt sammansättning av protein – här finns både vassle och kasein. Den enda nackdelen – om det är en nackdel – är att mängden protein man behöver efter ett rejält träningspass motsvarar en dryg halvliter mjölk. Tycker man inte att det är något problem så är det bara att hälla upp och njuta.

Martins kommentar: En hyfsat naturlig och oprecessade produkt. Lågfettmjölk slår de flesta sportdrycker när det gäller så kalla rehydrerande (”återvätskande”) effekt. Mjölken ger bra med mineraler och en del muskelbyggande protein.

——————————————————————————————————————————————————

Gröt-shaken

Havregrynsgröt funkar inte enbart bra till att tapetsera och straffa olydiga barn med. Vissa tycker att det även funkar bra som frukost. En del har till och med dragit det så långt att de mixar ner havregryn i vatten och dricker det som en proteindrink.

Ankis kommentar: Havregryn innehåller en hel del näring i form av vitaminer, mineraler och en kostfiber. Däremot är proteinet i havre och den överväldigande majoriteten av vegetabilier inte fullvärdig, så är man ute efter en optimal effekt på muskelmassan kan man med fördel komplettera med en annan proteinkälla också. Havre är en cereal (sädesprodukt), vilket betyder att dess kompletterande motsvarighet finns bland baljväxterna, bland annat ärtor, bönor och linser. Hur gott det blir att mixa ned gröna ärtor i grötshaken får du själv avgöra, men proteinkvaliteten blir bra. Annars funkar så klart mjölk eller varför inte sojadryck som vätska istället för vatten om man ändå ska mixa ned havregrynen på det här sättet. Då får man i stort sett en hel måltid på köpet.

Martins kommentar: Havre är en bra produkt och väljer man ren havre får man även en glutenfri produkt, vilket är intressant för alla de som är mer eller mindre känsliga mot gluten. Havren är rik på nyttiga, lösliga fibrer, men som proteindrink är den rätt kass – lågt proteinvärde i kombination med låg proteinhalt gör att den bör komplettera med exempelvis mjölk!

——————————————————————————————————————————————————

Poundstone-shaken

Den framgångsrika amerikanska strongmanatleten Derek Poundstone (dubbel vinnare av ASC, vinnare av Fortisimus och tvåa i WSM bl.a.) har gett namn åt den här drinken. Koka 600 gram kycklingfilé och mixa det sedan med fyra dl vatten. Ta av dig din t-shirt och svep drinken direkt från mixern. Njut.

Ankis kommentar: Den här drinken kommer garanterat inte att bli någon hit utanför idrottarnas värld, men kvaliteten på proteinet i kycklingen är utmärkt. 600 gram kyckling ger ungefär 120 gram protein – sannolikt i högsta laget för någon som inte är på den idrottsnivån. Vanligtvis pratar man om 10 gram essentiella aminosyror, och även om man tar i från tårna och drar till med 20 gram för säkerhets skull, ger den här bautadrinken fortfarande gott och väl dubbelt så mycket ändå, drygt 40 gram essentiella aminosyror. Och jag behöver kanske inte kommentera miljö- och djuretikfrågan, men det kan också vara en aspekt på en ”överkonsumtion” av protein.

Martins kommentar: Kyckling är en bra proteinkälla. Dock har det inte som effekt på proteinsyntes som vassle. Min största invändning är väl smakligheten i att dricka mixade kyckling…?

——————————————————————————————————————————————————

Kosttillskottsdrinken

ID-100185542Tusentals byggare och fitnesstjärnor kan inte ha fel, eller? Ta en del vasslepulver, en del kasein, en del sojaprotein, en skopa aminosyror och omega-3. Spetsa gärna till drinken med snabba kolhydrater, koffein och kreatin för att få maximal effekt. Dina muskler, men kanske framförallt kosttillskottsföretagen, kommer att älska dig.

Ankis kommentar: Eller så tar vi en dryg halvliter mjölk eller sojadryck, en vanlig vassledrink och ett par rejäla portioner lax i veckan, så får vi samma effekt om vi kombinerar med kaffe och… ok, då, kreatintillskott. Det jag vill få fram är att det här är som att gå över ån efter vatten. Det blir inte bättre för att vi plockar isär livsmedel som från början är utmärkta energi- och näringskällor och sedan försöker att plocka ihop dem igen. Om det är för bekvämlighetens skull man föredrar att blanda pulver på det här sättet så har jag inga åsikter, men jag ställer mig tveksam till att den här varianten skulle vara överlägsen råvarorna som sådana. Det kroppen tycks behöva i samband med träning är ungefär 10 gram essentiella aminosyror, där de värdefulla grenade aminosyrorna ingår i paketet. Eventuellt behövs även ett regelbundet intag av kolhydrater under ett par timmar om man ska träna igen samma dag. Kolhydrater har även en positiv effekt på välmåendet och känslan av återhämtning för många, och har möjligen en proteinbesparande effekt så att man inte behöver inta protein för att också täcka produktionen av blodsocker. Men är det ändå energi man är ute efter kan ett par kravmärkta bananer eller några hederliga brödskivor vara ett bättre val ändå, ur ett näringsfysiologiskt perspektiv. När det gäller att ta både proteintillskott och aminosyratillskott är det samma sak som att gå till färgaffären och köpa alla färger i ett paket och komplettera med en burk av den färg man egentligen var ute efter. Aminosyrorna finns i proteinet som sådant, så det finns ingen anledning att blanda protein med aminosyror.

Martins kommentar: Vassle fungerar bra på proteinsyntes och kasein verkar enligt vissa studier t. o. m. fungera bättre på nettoproteinsyntesen, det vill säga hur mycket muskler du behåller. Soja fungerar helt ok och fria aminsyror är också effektivt. En fördel med att blanda olika proteinkällor är att det minskar risken för du ska utveckla intoleranser, åtminstone i teorin. Lite kolhydrater till ökar den anabola effekten på musklerna, men tyvärr även kroppsfettet.

——————————————————————————————————————————————————

Rocky-shaken

Sylvester Stallone körde (enligt Rocky-filmerna) den här beryktade ägg-drinken, och det var kanske den största anledningen till att han spöade Ivan Drago (Dolph Lundgren) som enligt uppgift aldrig drack råa ägg. Ta fem råa ägg, knäck dem i ett stort ölglas och drick dem. Gör det gärna mitt i natten för att känna dig extra hård.

Ankis kommentar: Ett litet frågetecken kvarstår kring hur optimalt upptaget är från råa ägg, men varför inte? Ett smaktips är att blanda ägg med mjölk och banan – så smakar det inte ägg överhuvudtaget. Ägg är den kanske bästa källan till protein vi har i vår vanliga livsmedelsflora, och i flytande form är det väldigt enkelt att få i sig stora mängder. Dock räcker det med två om vi utgår från de berömda 10 grammen essentiella aminosyror. Eller så blandar du ett ägg med tre deciliter mjölk, så får du samma mängd essentiella aminosyror. Det går också att göra mitt i natten…

Martins kommentar: Äggprotein är en bra källa, men ett problem med att konsumera mycket rå äggvita är att det hämmar upptaget av b-vitaminet biotin. I praktiken är dock detta inget stort problem.

——————————————————————————————————————————————————

Reggae-shaken

Hampaproteinpulver är kanske inte lika vanligt som vassle, men om man är vegan, laktosintolerant eller hippie så finns det här pulvret som ett substitut för alla som vill konsumera hampa i en laglig form. Det är hampaproteinet som Bob Marley-låten “Buffalo Soldier” handlar om.

Ankis kommentar: För den som till äventyrs är orolig över cannabioider i hampaprotein kan jag lugna med att det är en annan sorts hampa som man gör proteintillskott av än som omnämns av ovan nämnda artist. Hampaprotein har äntrat marknaden med buller och bång, men dess överlägsenhet återstår att bevisa. På förpackningen står att läsa att det innehåller stora mängder essentiella aminosyror i allmänhet och de eftertraktade grenade aminosyrorna i synnerhet, men hampaprotein finns ännu inte i de standardiserade livsmedelstabellerna, vare sig de svenska eller amerikanska. Dessutom finns det ytterst få studier gjorda på träning och hampaproteintillskott, så i dagsläget kan vi egentligen inte säga så mycket om kvaliteten på denna shake. Dock finns det studier som mäter proteinsammansättningen och som avslöjar att hampa kanske är jämförbar eller till och med något bättre än vissa sädesslag, nötter och linser. Det är inte fy skam. Återigen handlar det då om att komplettera hampan med ett livsmedel som väger upp för de aminosyror som inte finns i så stor mängd (framför allt lysin), och dessa är just baljväxter – linser, ärter och bönor är exempel på sådana.

Martins kommentar: Tyvärr är det mesta hampaprotein jag sett inte ett riktigt proteinpulver utan snarare ett hampamjöl. Det betyder att de många gånger ger betydligt mer fett och kolhydrater än vad de ger protein. Därför är detta inte mitt förstahandsval.

——————————————————————————————————————————————————

Pytt-i-panna-shaken

ID-10043110“Man tager vad man haver” brukar mödrar säga när de vill försvara nyttjandet av gårdagens rester. Vissa anser att kvantitet och kvalitet är synonymt och blandar därför skafferiets samtliga ingredienser till en enligt egen utsago muskeluppbyggande häxbrygd. Havregryn, bananer, tonfisk, olivolja, ägg, lite kaffe, spenat och mjölk får ersätta proteinpulvret.

Ankis kommentar: Smaken oaktat – kör! Se bara till att ha en animalisk proteinkälla eller två kompletterande vegetabiliska (baljväxt + cerealie) i denna shake, så har du åstadkommit vad du egentligen ville åt: en bra aminosyraprofil. Resten är valfritt. Spenat är däremot något som inte minst uthållighetstränande personer kan vara extra intresserade av – precis som rödbetor innehåller spenat en hel del nitrat. Vän av ordning kan opponera sig över rådet att kombinera två kompletterande vegetabiliska proteinkällor vid samma tillfälle – det verkar förvisso räcka med att man intar sådana kompletterande källor inom loppet av dagen för att ge en tillräcklig hälsoeffekt, men den som tränar hårt och målmedvetet nöjer sig ofta inte med ”tillräckligt” eller ”hälsosamt” – det ska vara optimalt, så varför chansa?

Martins kommentar: Detta alternativ har ju potentialen att bli nästan vad som helst, men väljer man råvaror med högt proteininnehåll fungerar det alldeles utmärkt!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Artikel – SSM-kvalet i Ystad 2014

$
0
0

ystadrubinLångt ner i Sverige, i princip så långt du kan komma, ligger ett hardcoregym som heter Eazy Gym. Där skulle det sista kvalet till Sveriges Starkaste Man 2014 hållas förra lördagen. MAXstyrka var på plats, och här kommer en artikel från tävlingen.

Gymmet var väl gömt bland tegelfasader i det lilla industriområdet vid kajen i Ystad. En skylt talade om att man hade kommit rätt, och när man väl kom dit (en dryg timme innan tävlingsstart) så höll atleterna på att värma upp. Det kan tyckas onödigt när termometern visade över 30 grader i solen (skugga fanns inte), men ska man lyfta vikter som i alla andra sammanhang hade ansetts som omänskliga så är det tjänstefel att inte värma upp. Åtta svenska atleter skulle göra upp om de tre sista finalbiljetterna, och utöver dem hade man dragit över två danskar som var sugna på blågult blod.

Danskarna var inte vilka pölsespisande nissar som helst, utan bestod av de två starkaste som Danmark kan stoltsera med, rutinerade Nicolai Hansen och presstarka Mikkel Reicht. Lyckligtvis var danskarna utom tävlan, och enbart där för att förödmjuka intet ont anade svenskar. Sverige kontrade med bl.a. WSM-aktuella David Nyström (som tidigare slog Mikkel i Norge) och veteranen Stefan “Stisse” Bergqvist. ystaddavidmarkTV-bonden och MAXstyrkas bloggare Sebastian Davidsson har nyligen slutat sin karriär som strongman, och var domare för dagen. Daniel Rubin (även han en mycket rutinerad f.d. strongman) höll i micken.

De första grenen var marklyft för max, och startvikten var satt till respektabla 315 kg. Dräkt och remmar var tillåtna. Arrangören och atleten Anders “Bamse” Lindbladh var med och tävlade, trots att han nyligen drog av sitt ena bicepsfäste och inte har kunnat belasta armen fullt ut. I marklyft behöver man inte så mycket biceps, och Bamse klarade därmed ingångsvikten. Det gjorde förresten alla utom en. Den som var bäst i grenen var dansken Mikkel Leicht, som drog 370 kg komfortabelt. Han hade antagligen kunnat dra en sisådär 30 kg till om det hade behövts. Nu behövdes det inte eftersom David Nyström nöjde sig med att dra 360 kg.

ystadbamsedubbelmarkystadmikkelmark2ystadmikkelmarkystadstissemarkystadfredrikjohanssonmarkystaddavidmark2

Den andra grenen bestod av ok på 430 kg. Nu låter det kanske som att 430 kg är lite väl tungt i ett SSM-kval, och det var det också för de flesta. Fyra personer orkade gå hela distansen, och återigen var det Mikkel som vann grenen. Stisse Bergqvist visade att gammal är äldst (eller i alla fall sjukt stark) och kom tvåa i grenen, och la sig mellan de båda danskarna. David Nyström var den fjärde och sista mannen att gå hela vägen.

ystadstisseokystadnicolaiok

Den tredje grenen var ett pressmedley bestående av två reps med en hantel och två reps med en axel (Apollon). Här var det som upplagt för en duell mellan superdansken Mikkel och David Nyström. Båda två har tagit 200 kg i stockpress, även om David har det nordiska rekordet på 197,5 kg (som han har gjort på tävling). David slog Mikkel i stockpressen på tävlingen Världens Starkaste Viking i Norge (tio reps mot nio), så Mikkel var revanschsugen, och det märktes. Han blåste på och gjorde samtliga reps på blott 24 sekunder. David var den andra som lyckades göra alla reps, och även om det inte såg speciellt tungt ut för honom heller så var han inte riktigt lika snabb och gjorde den sista repetitionen 13 sekunder långsammare än Mikkel. Prestigemötet vanns alltså av dansken. Love Häkänen drog axeln ur led i finalen av Sveriges Starkaste Man 2013, och nog syntes det att minnet av skadan låg och lurade där i bakhuvudet, men han klarade ändå att få en repetition godkänd.

ystadchristofferpressystaddavidpress2ystadlovepressystaddavidpress

Den fjärde grenen var ett medley som gick ut på att man skulle dra en “släde” på 260 kg, och sedan lasta upp tre stenar på 90, 110 och 130 kg. Samtliga atleter klarade släden och de två första stenarna, och hälften lyckades slutföra hela medleyt. Den här gången fick danskarna se sig besegrade av både David (som vann grenen) och Stisse (som kom tvåa). Christoffer Jacobsson var den femte och sista atleten att klara medleyt, men efter det kände han att sin ena biceps ville åka hem. Han hoppade därför av tävlingen med två grenar kvar och osäkerheten om i fall hans 22,5 poäng skulle kunna räcka till en finalplats.

ystadnicolaimedleyystadmikkelmedleyystadeklundmedleyystadbamsemedleyystadbamsemedley2ystadchristoffermedleyystaddavidmedley

Den femte och näst sista grenen var Farmers Walk, 20 meter med 170 kg i varje hand. 170 kg är väldigt, väldigt tungt för att vara i ett SM-kval. Det är t.o.m. tungt för att vara WSM. Det visade sig också i den här tävlingen, för det var bara Nicolai Hansen som lyckades gå hela sträckan. Den andra dansken, Mikkel, kom tvåa i grenen. Bäst av svenskarna var kanske något otippat Anders Lindbladh, som orkade gå strax under 15 meter. Riktigt bra, i synnerhet med tanke på hans nyligen läkta bicepsskada.

ystadbamsefarmersystadfredrikjohanssonfarmers

Atlasstenar fick på sedvanligt manér avsluta tävlingen. Här var reps med en sten som gällde, och arrangör Lindbladh hade varit så bussig att man fick välja på om man ville lyfta en nätt liten sten på 190 kg (!), eller en som inte var fullt så liten och nätt på 205 kg. En repetition med den tyngsta stenen slog ut obegränsat med reps på den lättare. Många försökte lyfta den tyngsta stenen, men en efter en misslyckades. Den sista som gick ut var David Nyström, och han sa också att han skulle försöka sig på att lyfta den tyngsta stenen. Han lyfte upp den i knät, tog ett nytt grepp och bröt upp stenen till axelhöjd. Ryggen var böjd som en banan, och det såg ut som att det inte skulle gå, men David trotsade fysikens lagar och lyckades få upp stenen på pallarna. Den bedriften lyckades ingen av danskarna replikera, inte ens Mikkel som efter tävlingen återigen gav sig på stenen utan framgång. Anders Lindbladh låg två poäng efter Christoffer Jacobsson inför den sista grenen, och var därför tvungen att lyfta en sten för att gå om honom och ta en biljett till finalen. Han satsade på den lättare stenen, men fick se sig besegrad. Värmen, det hala klistret och bicepsen blev det som till slut fällde honom, och han nollade i grenen.

ystaddavidstenystadnicolaisten

ystadsebbeystadbamseokSlutresultat blev:

1. Mikkel Leicht – 54
2. David Nyström – 50
3. Nicolai Hansen – 47,5
4. Stisse Bergqvist – 41,5
5. Fredrik Johansson – 28,5
6. Love Häkänen – 24
7. Christoffer Jacobsson – 22,5
8. Anders Lindbladh – 20,5
9. Nigge Lindgren – 13,5
10. Marcus Eklund – 5

resultatkvalystad

Danskarna var utanför kvaltävlan, och både David Nyström och Stisse Bergqvist var kvalade sedan innan. De tre som fick de sista platserna i finalen är Fredrik Johansson, Love Häkänen och Cristoffer Jacobsson. Christoffer körde inte de två sista grenarna, men poängen räckte alltså ändå till en finalplats.

Tävlingen var bra, vädret var kanon och skadorna få. De som får möta Johannes Årsjö i finalen av Sveriges Starkaste Man 2014 på High Chaparral den 16 augusti är David Nyström, Torbjörn Persson, Johan Espenkrona, Martin Forsmark, Joachim Gustavsson, Stisse Bergqvist, Fredrik Johansson, Love Häkänen och Cristoffer Jacobsson.

ystadstisseystadtoppfyra

Share

Tävlingsreportage – Sveriges Starkaste Man 2014

$
0
0

ssm2014johannes2

Lördagen den 16 augusti var här. Finalen i Sveriges Starkaste Man 2014 skulle hållas på westernstaden High Chaparral mitt i de småländska skogarna. Nio hungriga atleter hade vaskats fram genom tre tuffa kval, och deras sikte var inställt på den regerande mästaren de fem senaste åren, Johannes Årsjö. Hemmahoppet David Nyström var medarrangör och taggad för att försöka förbättra hans tredjeplats från förra året, och den enorma polisen Martin Forsmark var tillbaka för att visa att han fortfarande hör hemma i toppen. Dessutom var “strongmanpappan” Stisse Bergqvist i finalen för tionde året i rad, en bedrift som han är ensam om genom tiderna.

När jag började närma mig High Chaparral regnade det tidvis ymnigt. Himlen var grådaskig och såg nedstämd ut, och det såg ut att kunna bli en blöt tävling. Lyckligtvis ändrades himlens gråa färg till blå en dryg timme innan tävlingsstart, och solen tittade ner över westernstaden och dess besökare. Läktarna som tar 1200 personer var fyllda till bredden av nyfikna åskådare, och runt omkring trängdes människor för att få se de tio atleterna göra upp. En del klättrade till och med upp på taket för att se, men de blev tvungna att klättra ner igen direkt. Det var uppskattningsvis en bit över 2000 personer totalt som var på plats för att se tävlingen.

ssm2014lindbladhAnders “Bamse” Lindbladh var domare, då han inte hade lyckats kvala in i år (även om han var bra nära att göra det). Tävlingsledare och medarrangör med David Nyström var stenlyftarmaskinen Sebastian Davidsson (även känd som “Bonde-söker-fru-Sebastian” och “Fångarna-på-fortet-Sebastian”) då han som bekant har lagt ner sin strongmankarriär (tillfälligt hoppas vi). Den eminenta krönikören och demonspeakern Anders Axklo höll som vanligt i micken, och han är tillsammans med bra väder den bästa garantin för ett lyckat arrangemang.

Den första grenen var på papperet den gren som skulle kunna bli en riktig rysare, och så blev det också. Stocklyft för max, och en duell mellan mästaren Johannes Årsjö och pressmonstret och hemmasonen David Nyström. Inför tävlingen var det nordiska rekordet i stocklyft 197,5 kg, satt av David Nyström. Det fanns alltså goda chanser att få se ett nytt nordiskt rekord här. Ingångsvikten var satt till 130 kg, en respektabel vikt på alla sätt och vis. Debutanten Fredrik Johansson gick ut, lyfte upp stocken i knät, vände upp den och försökte pressa den över huvudet. Det gick inte riktigt, så han försökte igen. Den här gången gick skon sönder, varvid Fredrik trillade bakåt och fick stocken över sig. Den landade otäckt på benet, och roddarna sprang fram för att hjälpa honom. Det var nära att stocken kom på höftkulan, men den tog lyckligtvis på låret. Fredrik fick tyvärr bryta tävlingen här. Alla andra klarade ingångsvikten.
ssm2014jockestock
Joachim lyfte 170 kg, och valde sedan att hoppa av grenen med vetskapen om att han förmodligen inte kunde rå på David och Johannes. Både David och Johannes klarade 180 kg, och 200 kg lades på stocken. Johannes var först ut. Skulle han kunna slå sitt personbästa med tio kilo och bli den första i Norden att på tävling ha klarat 200 kg i stocklyft? Han såg otroligt fokuserad ut när han närmade sig stocken. Han vände upp stocken och pangade upp den på ett distinkt sätt. Johannes klarade drömgränsen 200 kg, och det med mersmak. David hade nog inte riktigt räknat med att Johannes skulle klara den vikten, och var nu pressad att fixa det. Publiken var med på noterna, och trycket från 2000 människor som hejade på kändes ända in i benmärgen. David vände upp stocken och var ytterst nära att låsa ut den, men det fattades några cm till utlåst läge. Därmed fick Johannes sin första grenseger för dagen, och fick ett gyllene läge inför Conans.

ssm2014davidstockStocklyft för max

Johannes Årsjö – 200 kg
David Nyström – 180 kg
Joachim Gustavsson – 170 kg
Johan Espenkrona – 160 kg
Stisse Bergqvist – 150 kg
Love Häkänen – 150 kg
Martin Forsmark – 150 kg
Christoffer Jacobsson – 130 kg
Torbjörn Persson – 130 kg
Fredrik Johansson – 0
ssm2014stissestockssm2014forsmarkstock ssm2014espenkronastock ssm2014johannesstock
Den andra grenen var Conans cirkel, vilket också kan kallas för “strongman-cardio”. Den här grenen påminner om den där midsommarleken där man snurrar runt en pinne med huvudet nedåt för att sedan försöka springa utan att trilla. Den enda skillnaden här är att man här har nära 300 kg i famnen och kan hålla uppe huvudet. Här är det en stort fördel att få gå ut sist, vilket Johannes visade genom att vinna grenen komfortabelt. Nu hade han antagligen vunnit grenen även om han gick ut först, för det såg ut som att han kunde gå ett par varv till om det hade behövts. Efter att han hade passerat Davids ledarsträcka så stannade han, kollade ett par sekunder på publiken och satte sedan ner den. Hans träningskompis Love Häkänen gick på bra tills luften tog slut och han stupade i backen. Han var dock snabbt på benen igen efter några djupa andetag.

ssm2014forsmarkconan2Conans cirkel

Johannes Årsjö – 2,4 varv
David Nyström – 2,3 varv
Johan Espenkrona – 2,2 varv
Joachim Gustavsson – 2,1 varv
Martin Forsmark – 1,9 varv
Love Häkänen – 1,5 varv
Stisse Bergqvist – 1, 4 varv
Torbjörn Persson – 1,1 varv
Christoffer Jacobsson – 0,6 varv
ssm2014torbjornconanssm2014johannesconanssm2014jockeconanssm2014forsmarkconanssm2014forsmarkmarkNästa gren var marklyft för max, och ingångsvikten var manliga 330 kg. Johannes Årsjö har det svenska rekordet på otroliga 420 kg, ett rekord som han satte under Europas Starkaste Man 2014 förra lördagen. Därför var han sliten och inte så sugen på att maxmarka i dag igen. Dessutom är marklyftet den enda grenen som han har förlorat i en SSM-final de senaste fyra åren, och det gjorde han mot Martin Forsmark i finalen 2011. Efter att Martin hade dragit 380 kg så fick Johannes frågan om han ville lyfta på vikten. Han ville hellre lyfta på 385 kg, vilket Martin godkände att han fick göra (istället för ökningar på 10 kg). Han klarade det, och både Johannes och Martin bestämde att nästa vikt skulle vara 400 kg. Martin var först ut, men vikten var för tung den här dagen. Johannes stod över sitt sista lyft då grensegern redan var klar.

ssm2014stissemarkMarklyft för max

Johannes Årsjö – 385 kg
Martin Forsmark – 380 kg
David Nyström – 370 kg
Stisse Bergqvist – 360 kg
Joachim Gustavsson – 350 kg
Torbjörn Persson – 330 kg
Johan Espenkrona – 330 kg
Love Häkänen – 330 kg
Christoffer Jacobsson – 0
ssm2014johannesmark ssm2014davidmark
Efter marklyftet var det dags att dra lastbil. Marken var något ojämn, och lutade lite uppför i slutet, men de flesta lyckades dra det 15 ton tunga ekipaget i mål. Även här blev det en duell mellan Martin Forsmark och Johannes Årsjö. Till slut stod återigen Johannes som segrare, men med minsta möjliga marginal. Ynka sju hundradelar skilde dem åt, och Martin visade att han hör hemma i eliten, inte bara i Sverige utan också internationellt. Torbjörn Persson gjorde även han en fenomenal insats, och har förbättrat såväl styrka som teknik sedan kvalet i Värmdö. Efter grenen hoppade Christoffer Jacobsson av tävlingen med känningar i bicepsen som han ådrog sig i kvalet i Ystad.

ssm2014stissepullTruck Pull

Johannes Årsjö – 26,59 sek
Martin Forsmark – 26,66 sek
Torbjörn Persson – 28,25 sek
David Nyström – 29,04 sek
Johan Espenkrona – 29,84 sek
Stisse Bergqvist – 30,03 sek
Joachim Gustavsson – 30,28 sek
Christoffer Jacobsson – 60 sek
Love Häkänen – 18 meter
ssm2014torbjornpull ssm2014johannespull ssm2014christofferpull
ssm2014stisseokDen femte grenen var ett medley bestående av en frame på 320 kg och sedan ett ok på 410 kg. Här var det två atleter som gjorde prestationer utöver det vanliga. Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde sin tionde raka final i Sveriges Starkaste Man, och han tänkte kämpa till slutet trots stora problem med hälsporre som har plågat honom ett tag. Att gå med 410 kg på axlarna om ni har hälsporre är ingenting som vi rekommenderar, men Stisse trotsade smärtorna och rekommendationerna och kämpade sig i mål. Efteråt fick han hjälp av två personer att gå av tävlingsbanan. Han hade väldigt ont, men var nöjd över att ha lyckats genomföra grenen, sa han. Den andra stora prestationen stod Martin Forsmark för. Martin är som sagt den enda som har lyckats vinna en gren över Johannes Årsjö i Sveriges Starkaste Man de senaste fyra åren, och det här året gjorde han det igen. ssm2014johannesokHan blixtrade till ordentligt och sprang in i mål på utmärkta 27,56 sekunder, något som Johannes efter omständigheterna inte kunde replikera. Johannes sprang in i mål en dryg sekund långsammare, och tappade grenen till Forsmark.

Medley – Först frame, sedan ok

Martin Forsmark – 27,56 sek
Johannes Årsjö – 28,50 sek
Johan Espenkrona – 35,78 sek
Stisse Bergqvist – 50,50 sek
David Nyström – 59,94 sek
Joachim Gustavsson – 9,38 meter med oket
Torbjörn Persson – 8,02 meter med oket
Love Häkänen – 6,63 meter med oket
ssm2014torbjornframessm2014espenkronaokssm2014stisseframessm2014stisseskadadssm2014forsmarkframe ssm2014davidokssm2014espenkronastenIngen final är komplett utan klassikern Atlasstenarna. Här fick man välja att reppa på en av tre stenar som vägde 200 kg, 215 kg eller 225 kg. Joachim Gustavsson, som låg femma inför den sista grenen, pekade på den näst tyngsta stenen på 215 kg för att tjäna in lite poäng och förhoppningsvis gå om Johan Espenkrona som hade gjort en otroligt bra tävling. Stenen rullades fram, och Joachim började försöka lyfta den. Tejpen som han hade snurrat runt underarmarna gick dock upp, vilket gjorde att greppet försämrades avsevärt. Efter flera försök att bemästra stenen fick han tvingas ge sig och kalla fram den lättaste stenen. Han hade krafter kvar att kunna lyfta den en gång innan han gav sig i frustration. Johan hade aldrig lyft en så tung sten innan, men om han någon gång skulle göra det så var det i dag. Stenen åkte upp relativt enkelt, och han nöjde sig med en repetition för att säkra fjärdeplatsen. David och Martin delade poäng inför stenarna, och eftersom Martin till skillnad från David hade en grenseger var David tvungen att vinna stenarna framför Martin. Den näst tyngsta stenen åkte fram, och David lyfte ganska enkelt upp den. ssm2014torbjornstenEn repetition följdes av fler bra försök, men några fler reps blev det inte för pressmonstret. Martin behövde nu göra minst en repetition på den stenen för att dela poängen och säkra sin andraplats i tävlingen. Han försökte flera gånger att få upp den i knät, och hade uppenbara problem att få grepp om stenen. David såg länge ut att kunna kamma hem andraplatsen, men till sist fick Martin tag om stenen och vevade över den över träribban. Han snuvade därmed silvret från David med minsta möjliga marginal. Johannes Årsjö hade redan vunnit tävlingen, så han valde att försöka lyfta den tyngsta stenen och sätta ännu ett svenskt rekord. 225 kg är tungt, riktigt tungt. Om man ska jämföra vikten med någonting så kan man säga att stenen väger lika mycket som en stor kronhjort, en vuxen myskoxe eller 225 kg bitsocker (!). Johannes gjorde först ett försök, missade och försökte igen. Då gick det bättre, och stenen flög upp över ribban. Ännu ett svenskt rekord, och ännu en grenseger för mästaren.

ssm2014stissestenAtlasstenarna

Johannes Årsjö – 1 reps på 225 kg
Martin Forsmark – 1 reps på 215 kg
David Nyström – 1 reps på 215 kg
Stisse Bergqvist – 2 reps på 200 kg
Johan Espenkrona – 1 reps på 200 kg
Joachim Gustavsson – 1 reps på 200 kg
Torbjörn Persson – 1 reps på 200 kg
Love Häkänen – 0
ssm2014forsmarksten2ssm2014forsmarkstenssm2014david2ssm2014davidsten
Tävlingen var riktigt bra, med en engagerad publik och prestationer i världsklass. Johannes Årsjö var som väntat helt överlägsen totalt sett, men nu är motståndarna närmre honom än någonsin. Han var tvungen att lägga i den högsta växeln för att hålla undan och ta sin sjätte raka titel, trots att han är bättre och starkare än någonsin. Martin Forsmark och David Nyström var otroligt bra och jämna tävlingen igenom och fick till slut lite retligt nog samma poäng. Johan Espenkrona gjorde sin bästa tävling någonsin, och slog ett par personliga rekord. Joachim Gustavsson och Stisse Bergqvist var väldigt jämna, och fick också samma poäng till slut. Att kämpa sig igenom en hel final med hälsporre är ingenting mindre än en stor bragd, och vi hoppas alla att det blir en elfte raka final för “Hofors-trucken” nästa år! Torbjörn är fortfarande lite oslipad, om än väldigt stark, men har potential att kunna bli precis hur bra som helst. ssm2014davidLove gjorde en stor tabbe när han glömde sin markdräkt hemma, något som gjorde att han bara klarade ingångsvikten i marken och förlorade några poäng. Nästa år kommer han nog vara hungrig på revansch, och då lär han kunna förbättra sin åttondeplats. Christoffer och Fredrik fick tyvärr bryta tävlingen, men vi kan räkna med att få se dem båda i finalen fler gånger framöver.

Slutresultatet i SSM 2014:

1. Johannes Årsjö – 59 p
2. Martin Forsmark – 47,5 p
3. David Nyström – 47,5 p
4. Johan Espenkrona – 38 p
5. Joachim Gustavsson – 33 p
6. Stisse Bergqvist – 33 p
7. Torbjörn Persson – 26,5 p
8. Love Häkänen – 19 p
9. Christoffer Jacobsson – 7,5 p
10. Fredrik Johansson – 0 p

ssm2014johannes

Domare “Bamse” Lindbladh gjorde ett kanonjobb, Anders Axklo underhöll publiken med bravur (som alltid), roddarna jobbade snabbt så att allt flöt på exemplariskt och publiken var väldigt engagerad och lyfte atleterna i varje gren. Ett riktigt bra arrangemang på alla sätt och vis, och helt klart en av de bästa strongmantävlingarna någonsin på svensk mark!

Det är väldigt roligt att se att fler svenskar än Johannes Årsjö håller en hög internationell klass. Den 29 november hålls tävlingen Giants Live Sweden i Norrköping, och där kommer topp-3 från SSM 2014 (Johannes, Martin och David) att tävla och ställas mot bl.a. Brian Shaw. Johannes och David är redan kvalade för Världens Starkaste Man 2015, och om Martin lyckas komma på pallen där så kommer vi få tre svenskar i WSM samtidigt, något som aldrig någonsin har skett! Strongman lever i allra högsta grad i Sverige, och jag är övertygad om att sporten så småningom kommer få en ny storhetstid.
ssm2014stisse

——————————————————————————————————————————————————

Share

Vatten – Vän eller fiende?

$
0
0

vattenrubriken

Vatten, denna livsviktiga blandning av väte och syre, är grunden till vårt liv. Utan vatten klarar man sig inte, men den senaste tiden har kvällstidningarna pumpat ut artiklar som varnar för riskerna med att dricka större mängder vatten samtidigt som många fitnessprofiler förespråkar ett vattenintag på flera liter dagligen. Men hur mycket vatten ska man då dricka under en dag om man tränar hårt?

Vi har samlat ihop tio olika påståenden, och sedan frågat våra experter om vad som verkligen gäller.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————

1. Vatten med tillsatta mineraler är bättre än vanligt kranvatten. Mineralerna är bra för dig, och vanligt kranvatten håller inte måttet.

Ankis kommentar: Kvaliteten på kranvatten är i allmänhet bra, men den har varit bättre ur föroreningssynpunkt. Att däremot mineralvatten i normala konsumtionsmängder skulle vara någon viktig källa till mineraler är däremot en aning överdrivet. 2011 gjorde Testfakta en jämförelse mellan kranvatten från Stockholm och några olika mineralvatten på flaska, och resultatet var att mineralmängderna inte var så imponerande i flaskvattnet. Natrium- och fluormängderna är däremot högre i några flaskvatten. Natrium utgör basen i vanligt koksalt som den med högt blodtryck ska vara lite försiktig med, och vatten med mycket fluor i ska inte barn dricka för mycket av på grund av risk för fläckar på tänderna, så kallat dental fluoros.

Martins kommentar: Vårt kranvatten i Sverige håller en mycket hög kvalitet och är i regel betydligt bättre än mineralvatten som ofta innehåller alldeles för höga nivåer av fluor och koksalt. Dock räcker inte vatten som mineralkälla utan maten är vår viktigaste källa för mineraler. Här kan man påverkar mineralintaget genom den mat man väljer. Oraffinerad mat är i regel betydligt mer mineralrikt än raffinerade diton.

——————————————————————————————————————————————————

2. Det är farligt att gurgla klorvatten från simbassänger. Kloret går in i spottkörtlarna och kan göra dig sjuk.

Ankis kommentar: Den här frågan vill jag gärna passa på, eftersom jag inte är expert på området. Men frågan jag ställer mig är varför någon skulle vilja gurgla klorvatten från simbassänger…

Martins kommentar: Att gurgla simbassängsvatten är nog inte att rekommendera då det finns en del bakterier i det. Fluor är inte speciellt farligt om man bara sköljer munnen i det och kan tvärtom vara stärkande för tandemaljen. Värre är det med sånt fluor som man sväljer, som till exempel i mineralvatten.

——————————————————————————————————————————————————

3. Man ska dricka minst två liter vatten om dagen, och gärna upp till sex liter. Risken för vattenförgiftning är extremt liten.

Ankis kommentar: Törsten är den bästa indikatorn för hur mycket vätska vi behöver dricka, till och med för elitidrottare. Äter vi mycket mat med en stor andel vätska i, såsom soppor, grytor, vattenbaserade såser, frukt, filmjölk, yoghurt och keso, får vi i oss mycket vätska därigenom och behöver inte dricka lika mycket som om vi framför allt äter ”torr” mat. Att vi skulle behöva upp till just sex liter vatten per dag finns det inget underlag för att hävda. Allt handlar om hur mycket vätska vi svettas ut och vilka förutsättningar som råder runt omkring. Att det förekommer vätskeförgiftning vid överdrivet intag av vätska är ingen nyhet och är en reell risk, inte minst vid långlopp om man intar framför allt vatten snarare än sportdryck eller andra källor till salter.

Martins kommentar: Risken för vattenförgiftning är liten, men du blir mer känsligt om du har ett lågt intag av mineraler. Få personer är i behov av så mycket som sex liter vatten per dag och i dessa lägen är det motiverat med mineraltillskott. I regel räcker 1-2 liter per dag och en hel del mat innehåller även en stor andel vatten.

——————————————————————————————————————————————————

4. Det är en bra idé att dricka ett par liter vatten under ett hårt träningspass. Det extra vattnet kyler ner kroppen och håller vätskebalansen på en bra nivå när man svettas mycket.

Ankis kommentar: Vatten kyler först när det avdunstar, och det gör det bara effektivt när miljön runt omkring är tillräckligt torr. Är det en fuktig och varm sommardag då man droppsvettas mycket spelar det inte så stor roll för temperaturregleringen om man dricker en massa vatten – avkylningseffekten i den miljön är avsevärt sämre än under en torr dag när svetten snarare avdunstar och därmed avleder värme från huden. Om man ”ska” eller ”inte ska” dricka ett par liter vatten under ett hårt träningspass har alltså fortfarande med törsten att göra. Är du törstig, så drick. Är du inte törstig, så är ett extra vätskeintag inget som ökar prestationen och upprätthåller vätskebalansen i normala fall. Ska man vara riktigt petig är det snarare saltbalansen som är det viktiga – behöver man dricka stora mängder vatten vid träningen kan det vara bra att i första hand välja en saltrik vätskekälla, t.ex. sportdryck eller att äta något som innehåller salt i samband med träningen.

Martins kommentar: Ja, kyleffekten från vatten är intressant om än marginell. En del dricker dock ljummet vatten för att de tror att detta tas upp bättre, men det finns inga fördelar med att göra det. Två liter känns dock i överkant. I studier har man sett att löpare tenderar att dricka för mycket vatten under ett lopp och många är tyngre när de går i mål än när det började. En bra indikator är urinens färg – är den mörk har man druckit för lite.

——————————————————————————————————————————————————

5. Vatten med kolsyra är inte lika bra att dricka som vatten utan kolsyra.

Ankis kommentar: Ur ett allmänt hälsoperspektiv är detta en myt. Däremot kan själva syran påverka tandhälsan om man dricker mycket kolsyrade vätskor, och det är så klart inte önskvärt.

Martins kommentar: Kolsyran är ingen fördel, men knappast någon stor nackdel heller. Kolsyran gör förstås att man rapar mer och det kanske inte är så önskvärt under tävling/träning. Kolsyran försurar inte heller kroppen, vilket många tror – överskottet ventileras ut genom utandningsluften.

——————————————————————————————————————————————————

6. Det är bättre att dricka isvatten än varmt vatten. Kroppen tvingas jobba för att värma upp vattnet, och en arbetande kropp är en sund kropp.

Ankis kommentar: Mängden energi som behövs för att värma upp det vatten vi dricker är liten jämfört med den energi som omsätts totalt. En arbetande och därmed sund kropp får man om man tränar regelbundet och tillräckligt hårt – inte genom att dricka isvatten.

Martins kommentar: Kroppen behöver inte jobba mer med det kalla vattnet. Blir man nerkyld försöker kroppen öka värmen genom ofrivilliga muskelrörelser – man börjar huttra. Dock kan kylningseffekten vara lite intressant för prestationen.

——————————————————————————————————————————————————

7. Muskler består till största del av vatten, och inte av protein. Vatten gör musklerna fasta och starka.

Ankis kommentar: Muskler består av upp till ca 80% vatten. Vatten är en oumbärlig del av kostintaget och med extrema metoder kan man manipulera med vätskemängden i musklerna för att framhäva dem mer, såsom vid tävlingar i kroppsbyggning. Men att vi genom en normal vätskekonsumtion skulle påverka utseendet eller konsistensen på muskelmassan är alltför överdrivet. Fasta och starka muskler får man av regelbunden och tillräckligt hård träning.

Martins kommentar: Ja, muskler består till största delen av vatten. Vattnet kan göra musklerna hårdare – om det finns på insidan och inte utsidan. Detta styrs av mineralbalansen. Kalium ger mer vatten på insidan (hårdare) och koksalt gör det motsatta.

——————————————————————————————————————————————————

kran8. Källvatten är bättre än kranvatten. Källvattnet är både mer naturligt, renare och mer mineralrikt än kranvattnet.

Ankis kommentar: Låt oss skippa begreppet ”naturlig” – det betyder ingenting. Att källvatten är renare än kranvatten kan däremot stämma i många fall. Däremot är källvatten inte någon betydande källa till mineraler.

Martins kommentar: Det beror i högsta grad på vilket källvatten det är då många källvatten innehåller för mycket av vissa mineraler som exempelvis skadligt fluor.

——————————————————————————————————————————————————

9. Vatten med BCAA är bättre att dricka under ett träningspass än vanligt vatten. BCAA håller skärpan och intensiteten uppe, vilket vanligt vatten inte gör.

Ankis kommentar: BCAA kan enligt en del forskning påverka den centrala tröttheten under långvarig fysisk aktivitet, så om den är avgörande för prestationen kan det finnas anledning att prova BCAA under passet.

Martins kommentar: BCAA kan enligt vissa studier minska trötthetskänslor och muskelnedbrytning.

——————————————————————————————————————————————————

10. Mycket vatten förbättrar energiupptaget och ökar fettförbränningen.

Ankis kommentar: Nej. Tillräckligt vätskeintag är viktigt för tarmarnas arbete, temperaturreglering och många andra funktioner i kroppen, men påverkar inte fettförbränningen. Om du har en normal temperaturreglering är det klart att du orkar träna hårdare och därmed orkar göra av med mer energi än om du är undervätskad, men mer vatten än som behövs för de elementära funktionerna i kroppen påverkar inte fettförbränningen per se.

Martins kommentar: Njae, för lite vatten kan minska fettförbränningen. Dock är fettförbränning inte detsamma som viktminskning, men att ha en hög fettförbränning gör att kroppen sparar mer kolhydrater och prestationerna räcker längre.

——————————————————————————————————————————————————

vatten

Share


22 myter om fettförbränning – Del.1

$
0
0

myterdelett

Sexpack, beachkropp och sommardeff. Dessa ord figurerar främst på fitnessbloggar och i kvällsbilagor, och har kanske inte så mycket med kraftsport att göra, men att dra ner sig i vikt kan vara a och o för att klara av att väga in i rätt viktklass eller för att förbättra vinklar m.m. Att det är mer effektivt att köra cardio på morgonen än på kvällen är allmänt känt, att koffein och stark mat är bra för fettförbränningen likaså. Men ligger det någon sanning i det? Stämmer alla myter om förbränning som man pumpas med inför sommaren i kvällstidningar, fitnessmagasin och modesajter? Är det enorma, marginella eller inga skillnader alls det handlar om?

MAXstyrka har tagit reda på sanningen om allt som sägs om fettförbränning genom att fråga våra eminenta experter. Eftersom det finns så många myter om fettförbränning så är den här artikeln uppdelad i två delar med 11 myter i varje del. Den andra delen kommer snart.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————

1. Man förbränner mer fett om man kör cardio på morgonen än på kvällen, allra helst innan frukost.

Ankis kommentar: Det finns några enstaka studier på kort sikt som pekar på en något förhöjd energiförbrukning om man tränar på fastande mage (på morgonen före frukost), men den skillnaden är dels så liten att den knappast gör någon skillnad, och dels vet vi inte vad som händer på lite längre sikt. Kanske kompenserar kroppen på något annat sätt. Över dygnet jämnar det i alla fall ut sig i de flesta undersökningar som gjorts på det här området. Man får också tänka på att det inte är fettförbränningen i sig man är ute efter, utan den totala energiomsättningen. Det betyder att det är mer effektivt att träna när man känner sig pigg och laddad, eftersom man då orkar träna hårdare, än att gå upp i ottan och plåga sig ut utsvulten om man inte har sin bästa träningstid då och mår som allra bäst av just det systemet.

Martins kommentar: Det skulle jag helst vilja kalla myt eftersom det är träningen som gör skillnaden – inte när den sker. Faktum är dock att man bränner mer fett när man inte har ätit eftersom vi har låga halter av insulin då. Dessutom har vi högre halter av nedbrytande hormoner. Man bränner alltså mer fett, men även muskler. Men även om du bränner mer fett spelar det ingen roll för formen – slutänden är det ändå alltid energiintag mot utgifter som räknas.

——————————————————————————————————————————————————

2. Starka kryddor, såsom chili, ingefära och senap sätter i gång förbränningen ordentligt.

Ankis kommentar: Ja, om du äter så mycket att det är plågsamt. Svartpeppar skulle du vara tvungen att äta en halv Santa Maria-burk per dag av, varje dag, för att få en mätbar skillnad – åtminstone om man vågar dra slutsatser från studier på möss. Om kryddor vore så effektiva som många gånger påstås skulle vi kunna lösa en stor del av överviktsproblematiken genom att bara få folk att krydda extra på maten. Det säger sig självt att så inte är fallet.

Martins kommentar: Ja, väldigt många kryddor har en förbränningsökande effekt, men den är marginell. I en dansk studie tittade man på den förbränningsökande effekten av en kombination av ingefära, vitlök och chili. Resultatet visade förbränningen ökade med i snitt 50 kCal/dag. Alltså ingen underkur om det är kroppsfett man vill bli av med, men visst ökar förbränningen.

——————————————————————————————————————————————————

3. Koffein ökar förbränningen. Dessutom blir man pigg och fokuserad av det.

Ankis kommentar: De få studier som har visat att koffein har en direkt effekt på själva förbränningen i sig är få och än så länge inte övertygande. Koffein ökar temporärt frisättningen av fettsyror från fettväven, men det är inte samma sak som att användningen av fett i energiomsättningen ökar. Snarare är det effekten på centrala nervsystemet som gör att koffein är prestationshöjande och indirekt kan bidra till den fettförbrännande effekten – är du pigg och fokuserad så orkar du helt enkelt ta i mer på träningen, och det ökar energiomsättningen i allmänhet och fettförbränningen i synnerhet, oavsett vad för sorts träning du ägnar dig åt.

Martins kommentar: Koffein ökar förbränningen, men effekten är även här marginell. Huruvida man blir pigg och fokuserad av det beror på hur koffeintålig man är. Det finns också en hel del som känner sig ”speedade” och upplever hjärtrusning vid höga intag. Det finns studier som visar på prestationshöjande effekter av koffein vid långdistansidrotter, men den effekten tros bero på en svagt smärtstillande effekt från koffeinet – man orkar alltså ta i lite till.

——————————————————————————————————————————————————

4. Om man har på sig kalla kläder på sig och kör cardio ute när det är kallt förbränner man mer fett än om man är varmt klädd.

Ankis kommentar: Ja, på en akademisk nivå. Kyla gör att vi ökar fettförbränningen, och det finns några äventyrliga förslag om att vi till och med skulle kunna överväga att bo lite kallare och vistas i lite kallare miljöer för att få till denna effekt. I praktiken är det troligen ohållbart, eftersom obehaget av att konstant gå omkring och frysa säkert skulle motivera de flesta att ändå klä sig varmare och slå på elementen om vintern.

Martins kommentar: Ett sånt resonemang bygger på att kroppen ökar förbränningen för att motverka avkylning. Såna system finns, men aktiveras knappast av en så kort exponering. Kroppen har andra sätt att motverka avkylning som att du börjar huttra. Ofrivilliga muskelrörelser skapar nämligen värme!

——————————————————————————————————————————————————

5. Högreppare är bättre än lågreppare på gymmet när det kommer till att förbränna fett.

Ankis kommentar: Tunga lågreppare stimulerar muskelproteinsyntesen betydligt mer än lätta högreppare, och det är i första hand muskelmassans bevarande eller tillväxt vi i allmänhet är ute efter på gymmet, vare sig vi är byggare eller vanliga motionärer. Ju mer energi vi gör av med totalt, desto högre blir energiomsättningen. Tung träning är mer energikrävande än lättare träning, även om det kan kännas ”jobbigt” att köra 20-reppare också.

Martins kommentar: Det primära bränsle vid styrketräningen är kolhydrater så fettförbränningen borde inte påverkas så mycket. Däremot kan den totala förbränning bli större, men det beror ju på hur mycket mindre vikt man orkar lyfta med ett högre antal repetitioner. Sedan beror det ju även på hur du utför rörelsen, exempelvis snabbt vs långsamt.

——————————————————————————————————————————————————

 6. Att duscha kallt är positivt för förbränningen.

Ankis kommentar: Kyla påverkar som sagt ämnesomsättningen, men om det bara handlar om att duscha kallt så blir den totala effekten sannolikt så liten att den inte spelar någon roll. Då är det bättre att satsa på mer effektiv träning, ännu bättre kost och ta mer hänsyn till sömnbehovet.

Martins kommentar: Nej, det är samma resonemang som i punkt 4.

——————————————————————————————————————————————————

7. Ju större du är, desto snabbare förbränner du fett. Mer muskler förbränner mer fett, men också om du ha mycket underhudsfett.

ID-10083812Ankis kommentar: Det krävs mer energi för att förflytta en stor kropp än en liten. Vi har väl alla sett ”Biggest loser” och liknande tv-produktioner, där folk lätt kan gå ned 5-10 kg på någon vecka, egentligen bara genom att äta lite mindre och bättre och träna några timmar. Ju mer vältränad du är, desto mer muskelmassa går åt under viktminskning. Har du mycket fett att ta av kommer också mer fett att utgöra den totala viktminskningen.

Martins kommentar: Ju mer muskler man har desto större metabol kroppsmassa. Då ökar förbränningen något i vila, men framför allt ökar den när du använder dina muskler. Då kan du lyfta tyngre och till detta krävs mer energi och förbränningen ökar följaktligen. Har du mkt kroppsfett finns det rön som visar på att den basal energiomsättningen ökar, men det är marginellt och försvarar knappast de negativa hälso-/prestationseffekter ett högre kroppsfett kan ge.

——————————————————————————————————————————————————

8. En jämn förbränning effektiviseras av många mindre portioner mat ofta snarare än få stora portioner mer sällan.

ID-100207928Ankis kommentar: Nej. Det finns idag inget som talar för att det måste vara bättre att äta mindre portioner fler gånger per dag än större portioner färre gånger per dag. Det handlar om det totala energi- och näringsintaget, men självklart även om hur man upplever en given måltidsfrekvens. Motiveras man bättre av att få ”småäta” är det att föredra att äta flera, mindre portioner, och vice versa.

Martins kommentar: Här finns det många åsikter. I en del äldre studier ser man att den termogena effekten faktiskt ökar om man äter få måltider. Det beror antagligen på att musklerna har nytta av en jämn tillförsel på protein och koncentrerar du allt protein och kolhydrater till ett eller två mål kommer kroppen inte att kunna ta till sig näringen på bästa sätt. En stor mängd protein kan inte tas upp i musklerna vid ett tillfälle. Överskottet kommer att bli socker och då frigörs lite värme. Detsamma gäller för kolhydrater om depåerna av glykogen är fulla – då kommer överskottet att istället bli fett, vilket är en process som även den kostar lite energi. Utifrån vad man ser i studier idag är det smart, i alla fall när det gäller protein, att dela upp dagens proteinintag på flera måltider för bästa muskelbyggande effekt. Även om förbränning då teoretiskt skulle bli lägre spelar det ingen roll – förbränning är inget självändamål. Personligen har jag haft bäst lycka med både mig själv och klienter när jag delar upp dagens måltider på många mål.

——————————————————————————————————————————————————

9. Sötningsmedel är dåligt och stoppar förbränningen genom ökat insulin.

Ankis kommentar: Nej, artificiella sötningsmedel påverkar inte insulinfrisättningen. Nyligen fick en artikel i DN uppmärksamhet för att de återgav en brittisk studie som pekade på att sötningsmedel i någon mån kan påverka tarmbiotan (”floran” av mikroorganismer i tarmen) och därmed på sikt även vikten, men de fynden måste verifieras för att kunna tas hänsyn till.

Martins kommentar: Jag har inte sett någon forskning som talar för påståendet, men jag tycker ändå inte man ska vara okritisk till sötningsmedel. Det har spekulerats i om sötningsmedel kan underhålla sötsug, vilket inte är gör det lättare för den som vill tappa fett. På senare tid har sötningsmedel kopplats ihop med ökad risk för diabetes typ II, även om länken inte går via insulin.

——————————————————————————————————————————————————

10. Promenader är den mest effektiva fettförbränningsövningen, t.o.m. mer effektiv än spinning.

Ankis kommentar: Ju högre intensitet, desto högre total energiförbrukning. Jämför man en timmes spinning med en timmes promenad är därför spinningen mer effektiv för att förbruka energi. Precis i ögonblicket när man promenerar är den relativa fettförbränningen högre än i ett högintensivt spinningpass eller liknande, men det är för det första inte vad du gör av med under själva passet som är intressant – det är den totala energiförbrukningen. Kan du välja mellan en timmes promenad och en timmes spinning och du är ute efter att göra av med så mycket energi som möjligt, är alltså spinning bättre. Om du sedan ligger i hård deff är förutsättningarna så klart annorlunda än om du bara vill komma i form till 2015.

Martins kommentar: Nej, högintesiv träning bränner bäst och fungerar bäst på sikt. Det är dock viktigt att man inte underskattar lågintensiv träning eftersom det ger stora hälsovinster mot att inte träna alls.

——————————————————————————————————————————————————

11. Att ha sex är en effektiv fettförbränningsmetod.

Ankis kommentar: Som sagt, ju intensivare och längre en fysisk aktivitet håller på, desto högre fettförbränning…

Martins kommentar: Det är nog som i gymträning – det beror på hur du utför rörelserna!

——————————————————————————————————————————————————

Share

22 myter om fettförbränning – Del.2

$
0
0

myterdeltva

Här kommer den andra och sista delen i 22 myter om fettförbränning. Den första delen hittar ni här.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————

12. Om man dricker en burk Celcius (eller liknande drycker) så förbränner man 100 kalorier utan att behöva göra något mer.

Ankis kommentar: Och det skulle betyda att man förbränner 1000 kcal om man dricker 10 burkar? Koffein gör dig pigg, men någon praktiskt betydelsefull effekt på fettförbränningen får du först när du använder koffeinet för att orka träna hårdare och längre.

Martins kommentar: Koffeininnehållande drycker ger ökad förbränning, men exakt hur mycket de ökar förbränningen vågar jag inte uttala mig om. Koffein i raffinerad form är dock blodsockerhöjande så jag har svårt att se det som en hälsosam vana om det inte sker i samband med träning.

——————————————————————————————————————————————————

13. Tillskott av kalcium hjälper till att bränna fett.

ID-100176552Ankis kommentar: Intressant nog så verkar det så, åtminstone om du har låga kalciumnivåer från början. Om du har bra kalciumnivåer gör inte ett extra tillskott någon skillnad.

Martins kommentar: Teorin här har varit att kalcium motverkar fettupptag i tarmen, men även förbränningsökande effekter har kopplats till kalcium. Då handlar det om tillskott på 1000 mg per dag eller rikligt med mjölkprodukter. En nackdel med tillskott är att det kan hämma magnesiumupptaget och då ökar risken för prestationsnedsättningar och muskelkramp.

——————————————————————————————————————————————————

14. Grönt te ökar ämnesomsättningen, och därmed också fettförbränningen.

Ankis kommentar: Det finns många studier där man har tittat på en grupp ämnen i grönt te som heter catechiner, och hur de påverkar energiomsättningen. Om man överhuvudtaget kan dra några slutsatser så är det att ett intag av catechiner och koffein, hos individer som har ett lågt koffeintag, i samband med träning går ner lite mer i vikt jämfört med dem som bara får koffein eller bara catechiner. Dessutom verkar det fungerar bättre på asiater, kanske för att de är mer känsliga för catechin. Det finns många intressanta fysiologiska effekter av catechin, men idag är det för tidigt att säga exakt hur det påverkar människan. De flesta studier är nämligen gjorda på hamster, mus och råtta.

Martins kommentar: Grönt te innehåller koffein och det påverkar förbränningen. Grönt te innehåller dessutom ämnet EGCG som har tillskrivits en del förbränningshöjande effekter. Dock är effektivitet av EGCG ganska omtvistad och oklar.

——————————————————————————————————————————————————

15. Fruktsocker kan stänga av förbränningen helt, så vill man förbränna fett ska man inte äta någon frukt.

ID-10043110Ankis kommentar: Fettförbränningen är för det första aldrig helt avstängd. Fruktsocker agerar sedan på flera sätt som om det vore ett fett, och ett överdrivet intag av raffinerade sockerarter i allmänhet och kanske fruktos i synnerhet, framför allt i form av läsk och liknande, ska vi inte ägna oss åt. Däremot innehåller frukt inte speciellt stora mängder fruktsocker. Ett litet äpple innehåller ungefär 6 gram fruktos, samma mängd som 1 dl läsk. Men vanligen dricker vi inte en dl läsk, utan kanske tre eller till och med fem. Mängden fruktos är därför inte jämförbar, även om den i tabellvärdena ser likadan ut i båda fallen. Dessutom går det av andra näringsmässiga skäl inte att jämföra frukt med läsk, eftersom frukt innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och lite kostfiber också. Läsk innehåller i stort sett inget annat än socker, färgämnen, aromer och ibland konserveringsmedel. Alltså är frukt helt ok ur ett fettförbränningsperspektiv om man mår bra i magen av frukt, inte är allergisk eller kanske ligger i slutfasen av en tävlingsdeff då all energi som går att skrapa bort från kosten tas hänsyn till. I 999 fall av 1000 är så inte fallet ens bland hårt styrketränande personer.

Martins kommentar: Det skulle jag säga är en myt. Jag har aldrig sett någon studie där frukt har kopplats till övervikt. Den enda situationen jag kan tänka är om man går på en ketogen diet och tillskottet av kolhydrater minskar ketonproduktionen, vilket i sin tur gör att aptiten kommer tillbaka. Dock bör man se upp med raffinerat fruktsocker eftersom det ger mycket energi och lite mättnad. Fruktsocker i sin raffinerade form har kopplats till övervikt, bukfetma, höga blodfetter, insulinresitens samt leverförfettning. Man får inte glömma bort att man kan bli överviktig utan att förbränningen minskar.

——————————————————————————————————————————————————

16. Man förbränner lika mycket om man går en sträcka som om man springer samma sträcka. Det tar bara längre tid att gå.

Ankis kommentar: Nej, promenader kräver inte lika mycket energi som löpning.

Martins kommentar: Ja, det skulle jag säga är sant, men här finns det stor risk för misstolkning. Vid högre intensitet bränner kroppen mer kolhydrater, men högintensiv träning förbättrar din kondition. Det betyder att om du har bra kondition kan du jogga och ändå hålla samma intensitet som en person med dålig kondition gör när denne går. Man skulle kunna säga att konditionsträning är en investering i fettförbrännande kapacitet.

——————————————————————————————————————————————————

17. Om man sover länge på natten så förbränner man mer under hela dagen.

Ankis kommentar: Om du sover tillräckligt mycket, dvs inte går runt med sömnbrist, har du en effektivare ämnesomsättning än annars. Så, ja.

Martins kommentar: Vet inte svaret här faktiskt. Det man vet från flera studier är att aptiten ökar om man har sömnbrist. I en studie lät man en försöksgrupp endast sova 5,5 timme två nätter i följd. Resultatet blev att deras energiintag ökade med hela 20 procent. Sömn är dock viktigt för både återhämtning och uppbyggnad som för allmänt välmående.

——————————————————————————————————————————————————

18. Att dricka två liter kallt vatten om dagen förbränner, samtidigt som det mättar för stunden.

Ankis kommentar: Det finns inga undersökningar som stödjer att det skulle vara effektivt för fettförbränningen att dricka kallt vatten jämfört med t.ex. rumstempererat. Att vatten mättar en kort stund är däremot något som många upplever, även om den mättnaden inte är mer långvarig än vattnet stannar i magsäcken. För den som har svårt att begränsa sin portionsstorlek kan ett sätt vara att dricka vatten både före och under måltiden för att hjälpa till att fylla ut magsäcken och bidra till mättnadskänslan.

Martins kommentar: Allt som fyller magsäcken kan i någon mening mätta för stunden. Dock är upplevd mättnad mycket komplext och bara för att man känner sig bukstinn innebär det inte att man känner som nöjd. När man dricker kallt vatten krävs det energi för att värma upp vattnet och det klart att det kräver energi. I mina öron låter det som en desperat åtgärd och då finns det bättre vägar att gå.

——————————————————————————————————————————————————

19. Man får bäst förbränningseffekt om man tränar på tom mage.

Ankis kommentar: Det finns några studier som pekar på att den akuta förbränningen blir högre på fastande mage, men de flesta gör gällande att den effekten skulle jämna ut sig över dagen. Den totala energiförbrukningen verkar alltså inte övertygande bli högre för att man tränar på fastande mage. Igen får vi falla tillbaka på när på dygnet som du upplever att du är på topp – känns det bra att träna på fastande mage och du känner dig pigg och stark då, så är det inte fel att ha den rutinen. Föredrar du att gå välmatad till träningen för att du orkar med träningsprogrammet bättre då är det den rutinen som är bäst för dig. Det handlar om att göra det du ska på träningen, återhämta dig och sedan ha tillräckligt hög motivation för att göra om det nästa pass och nästa igen.

Martins kommentar: Det finns en undersökning från 2011 där man tittade på träningseffekten av att träna på motionscykel på fastande mage. Resultaten visade att de som tränade på fastande mage anpassade sig till fastan genom att deras muskler blev bättre på att utnyttja fett som bränsle. För den som tränar styrketräning har jag svårt att se några fördelar, särskilt då muskelnedbrytning tenderar att bli större på fastande mage.

——————————————————————————————————————————————————

20. Soyaprodukter ökar thyroxin-nivåerna som är viktigt för förbränningen.

ID-10065394Ankis kommentar: Intressant att några vill få det till att soja är bra pga tyroxinet medan andra krampaktigt håller fast vid föreställningen att det skulle vara dåligt pga ökade östrogennivåer. Soja har i normala konsumtionsmängder inte denna effekt på våra hormoner. Det är en ganska bra källa till protein och har helt klart en plats i kosten hos den som gillar soja, men att det skulle påverka träningsresultaten mer än vad som kan hänföras till näringsämnen såsom protein, vitaminer och mineraler är mycket tveksamt.

Martins kommentar: Nej, men däremot kan det motverka upptaget av sköldkörtelhormon (thyroxin), vilket är viktigt att känna till för alla de som äter hormonet som medicin, det vill säga för dem som har en underfunktion hos sköldkörteln.

——————————————————————————————————————————————————

21. Äppelcidervinäger är bra att dricka om man vill minska fettprocenten.

Ankis kommentar: Nej. Nästa fråga?

Martins kommentar: Nej, det skulle jag kalla myt.

——————————————————————————————————————————————————

22. Svampar innehåller kitosan, vilket absorberar fett. Därför är det bra att äta svamp om man vill minska sin fettprocent.

Ankis kommentar: Då är det bättre att äta räkskal direkt, som verkligen innehåller kitosan – om jag får raljera lite. Faktum är att det finns försök med bröd som har kitosan från skaldjur tillsatt, framför allt för att undersöka den antibakteriella effekten av kitosan. Det förekommer också som tillskott och har väl lyckats prestera några smått intressanta resultat på småskalig nivå när det gäller effekten på blodfetter. När det gäller svamp är det just svampstjälken som innehåller kitosan. Möjligen kan vi uppbringa något stöd för kitosan som tillskott i blodfettssammanhang, men i form av vanliga livsmedel blir mängden svampstjälkar vi behöver äta sannolikt orimligt stor för att få effekt. Och räkskal äter vi så klart vanligen inte. För att minska fettprocenten på kroppen skulle jag alltså inte satsa mina pengar på kitosan. Det hela är mycket enkelt, även om många försöker få det att verka så komplicerat. Vill du minska din fettprocent behöver du äta tillräckligt proteinrikt och varierat, träna smart och effektivt, och se till att ha en optimal återhämtning och sömnkvalitet. Det räcker för att lejonparten av alla tränande personer ska bli nöjda med resultaten. Håller du sedan på med byggning, fitness eller liknande blir det aktuellt att ta hänsyn till deffdetaljer som vanligtvis inte spelar någon som helst roll, men inte ens där skulle jag i dagsläget rekommendera just kitosan.

Martins kommentar: Har det någon effekt är den marginell, men svamp är ju gott!

——————————————————————————————————————————————————

Share

23 “livsfarliga” livsmedel under luppen – Del 1

$
0
0

farligmatrubrik1

“Äta bör man, annars dör man” säger ett gammalt uttryck. Den senaste tiden har vi dock kunnat läsa att det där uttrycket inte gäller om man inte väljer sin föda med omsorg. Kvällstidningarna brukar ofta basunera ut att man kan få diverse allvarliga sjukdomar, eller t.o.m. dö, om man äter vissa livsmedel, och i vissa rapporter varnar man för att en del mat är farligare att äta än att röka. Men stämmer detta verkligen?

MAXstyrka frågade som vanligt våra eminenta experter om vad som är sant.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————

1. Kaffe – Om du dricker mer än fyra koppar kaffe om dagen riskerar du att dö i förtid.

Ankis kommentar: Nej. Det finns en koppling mellan hög konsumtion av kokkaffe och hjärt-kärlsjukdomar, men de studierna ligger på epidemiologisk nivå och kan alltså inte identifiera orsak och verkan. Fyra koppar kaffe, dvs 8 dl kaffe, är också lägre än mängderna som har kopplats till hjärt-kärlsjukdom.

Martins kommentar: Nej, snarare är det tvärtom! Kaffe skyddar mot en rad sjukdomar, bl. a. diabetes typ II och cancer. Även relativt högt intag av kaffe är positivt för dessa faktorer. Det finns dock en del forskning som kopplar samman kaffe med vissa negativa hälsoeffekter, men knappast tillräckligt för att livslängden ska förkortas.

——————————————————————————————————————————————————

2. Mättade fetter – Mättade fetter ökar kolesterolet i blodet, och det ger hjärt- och kärlsjukdomar.

Ankis kommentar:  Därom tvista de lärde idag. För, säg, 20 år sedan var det självklart att mättade fettsyror var ohälsosamma. Idag har vi fått revidera vår uppfattning en aning. Dessutom är begreppet ”mättade fettsyror” alldeles för ospecifikt för att vara värdefullt. Olika mättade fettsyror har olika effekter på blodfetterna. Det enklaste svaret är att vi får invänta mer forskning. Dock verkar det som om kvaliteten på livsmedlen är viktigare för hälsan än själva fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein.

Martins kommentar: Det beror på vad man jämför det med och vilken typ av mättade fetter vi pratar om. Är det LCT-fetter som finns mycket i fett från fyrfota djur skulle jag säga att det knappast är positivt för hjärt- och kärlhälsan generellt. Om ett ökat intag av LCT-fetter innebär att man äter en mindre mängd raffinerade kolhydrater kan det dock vara positivt för hjärt- och kärlhälsa, men det beror som sagt vad man jämför med. Likaså om du följer någon diet där intag av mättat fett är högt kan blodfetter förbättras, men det beror i första hand på att det totala energiintaget blir lägre.

——————————————————————————————————————————————————

3. Rött kött – Man får äta max 300gr rött kött i veckan. Annars riskerar man cancer.

Ankis kommentar:  World Cancer Research Fund (WCRF) har i sin rapport från 2007 kommit med rådet att begränsa sitt intag av rött kött till 500 gram per vecka och att undvika charkuteriprodukter. Det ligger naturligtvis mycket forskning bakom detta råd. Samtidigt vill jag poängtera att mycket annat utgör än större riskfaktorer, inte minst övervikt, rökning och alkoholkonsumtion. Äter man i allmänhet näringsrikt, tränar regelbundet, inte röker och är försiktig med sitt alkoholintag är sannolikt risken för att just kött skulle öka risken mindre än om man har en livsstil som innefattar med flera riskfaktorer. Rapporten är tillgänglig från http://www.dietandcancerreport.org/expert_report/index.php

Martins kommentar: Ja, tyvärr finns det kopplingar mellan tjock- och ändtarmscancer och ett högt intag av rött kött, framför allt charkprodukter. Cancer är dock multifaktoriellt och om man exempelvis äter ordentligt med fibrer och nyttiga bakterier minskar risken.

——————————————————————————————————————————————————

4. Proteinöverskott – Om man äter mycket protein kan det ge skador på njurarna.

Ankis kommentar:  Nej, det är en gammal uppfattning som baserades på studier på djur och på patienter med redan existerande njurskada. Det finns idag inget underlag för att hävda att protein kan skada njurarna om de från början är friska. Extrema intag under mycket lång tid har vi förstås inga humanstudier på, men om jag får våga spekulera skulle sannolikt njurskador vara överrepresenterade inom idrottsvärlden, inte minst på kraftsportsidan, om protein hade den bieffekten.

Martins kommentar: Här kan man inte ge något 100%-igt säkert svar, men forskningsläget idag visar inte att ett högre proteinintag kan skada njurar och öka risken för njursjukdom. När det gäller extrema intag är kunskapsläget mycket osäkert. Har man en njursjukdom bör man undvika extrema intag eftersom ned brytningen av överskottsprotein skapar gifter som måste filtreras ut i urinen för att dessa inte ska få gifteffekter på kroppen.

——————————————————————————————————————————————————

5. Kreatin – Om man nyttjar kreatin monohydrat utan uppehåll under en längre period kan levern skadas.

Ankis kommentar:  Långvarig användning med höga doser kreatin har dokumenterats i samband med lever- och njurpåverkan (Hall och Trojian, 2013), men kreatin anses i allmänhet vara ett mycket säkert tillskott (Francaux och Poortmans, 2006; Kim et al, 2011). Dock ska kreatin inte användas vid redan existerande njurskada för säkerhets skull (Kim et al, 2011).

Referenser:

Francaux M, Poortmans JR. Side effects of creatine supplementation in athletes. Int J Sports Physiol Perform. 2006 Dec;1(4):311–23.

Hall M, Trojian TH. Creatine supplementation. Curr Sports Med Rep. 2013 Jul–Aug;12(4):240–4.

Kim HJ, Kim CK, Carpentier A, Poortmans JR. Studies on the safety of creatine supplementation. Amino Acids. 2011 May;40(5):1409–18.

Martins kommentar: Inte vad man känner till och jag ser ingen risk med detta.

——————————————————————————————————————————————————

6. Mjölk – Även en måttlig konsumtion av mejeriprodukter kan orsaka hormonrubbningar och bl.a. orsaka prostatacancer.

ID-10082019Ankis kommentar: Det är ingen hemlighet att mjölk har varit i blåsvädret sedan ett tag tillbaka. Vill eller kan man inte konsumera mjölk och mjölkprodukter finns det bra ersättningsprodukter, t.ex. kalcium- och D-vitaminberikad soja- och havredryck (där sojadrycken är flera snäpp bättre ur ett proteinperspektiv). I dagsläget saknas vetenskapligt belägg för att hävda att mjölk och mjölkprodukter är skadliga för hälsan. Bland de senaste undersökningarna som uppmärksammats i media finns Michaëlssons studie från 2014 som pekar på en koppling mellan ökad frakturrisk och ökad dödlighet vid konsumtion av mjölk med laktos i. Det är en epidemiologisk studie, och en sådan kan aldrig identifiera orsak och verkan, utan bara peka på faktorer som samvarierar – oavsett om de samvarierar beroende eller oberoende av varandra. Dock ska vi alltid vara ödmjuka inför det faktum att vi med mer forskning framgent kommer att behöva ändra både kost- och näringsrekommendationer. Det har hänt tidigare och det kommer att fortsätta att vara på det viset.

Referens: Michaëlsson et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349:g6015.

Martins kommentar: Mjölk har kopplats till en ökad risk för prostatacancer, men det är förstås en fråga om dos – hur mycket är för mycket? Man får inte heller glömma bort att mjölk har en hel del hälsobefrämjande effekter också. Personligen har jag väldigt svårt att ta ställning för eller emot mjölk då mjölk gör mycket bra, men också en hel del dåligt.

——————————————————————————————————————————————————

7. Överdosera pwo – En överdos av “Pre-Workoutprodukter” kan leda till hjärtsvikt och högt blodtryck.

Ankis kommentar:  Det finns en uppsjö av PWO-produkter med allehanda mer eller mindre obskyra ingredienser. Man kan med lätthet hitta märkliga produkter som innehåller allt från för oss okända örter till ömsningshormon för insekter (!) och som marknadsförs som PWO. Bieffekterna av växter och växtsubstanser som vi inte har så stor kunskap om kan så klart bli både det ena och det andra, men om vi ser till grundingredienserna i de flesta PWO-produkterna är det bland annat koffein, beta-alanin och EAA/BCAA. Koffein i stora mängder kan påverka hjärt-kärlarbetet på olika sätt. Men att en representativ PWO som konsumeras i rekommenderad dos skulle orsaka hjärtsvikt och (kroniskt) högt blodtryck är inte sannolikt.

Martins kommentar: Ja, det kan det absolut gör i – i alla fall på temporärt. Det gäller främst koffein som ofta ingår i så kallade pwo:s. Är man koffeinkänslig kan det driva upp blodtrycket och påverka hjärtat negativt. Det har även förekommit en del andra suspekta ämnen som har kopplats till kraftigt negativa effekter på cirkulationen.

——————————————————————————————————————————————————

8. Socker – Sockrad mat och godis leder till fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det är farligare än tobak.

Ankis kommentar:  Sockerintag är mycket riktigt kopplat till hälsoproblem. Att jämföra sockerintag med tobak är däremot svårt – vilka hälsoparametrar ska vi plocka ut och jämföra? Folkhälsomyndigheten uppger att ”rökning är den enskilt största förebyggbara riskfaktorn för sjukdom och för tidig död”, men om vi breddar problemet med socker och tittar på övervikt och fetma är det klart att detta är en mycket stor utmaning i samhället idag. Sockerrika livsmedel är ju som bekant mycket lättillgängligt, och ”sockerkarriären” börjar ibland i mycket tidig ålder, vilket är en viktig del i hur kosthållningen utvecklas även i vuxen ålder.

Referens: http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/skadeverkningar/halsoeffekter-rokning/

Martins kommentar: Socker är inte bra och jag håller med om att det ökar risken för diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdom. Om det är farligare än tobak beror ju på hur mycket socker respektive tobak man konsumerar. Personligen väljer jag att inte gradera dessa riskfaktorer utan nöjer mig med att konstatera att ingen av dessa inte är bra.

——————————————————————————————————————————————————

9. Energidryck – Ett intag av energidryck kan orsaka ångest, nervositet och irritation. I vissa fall kan man få problem med hjärtat.

Ankis kommentar: Om vi utgår från att energidrycker innehåller koffein som verksam substans, så låter det där som en lite för stor kick av bara koffein. Är man känslig för koffein, så ska man vara medveten om att det kan finnas i energidrycker. När det gäller påståendet om ”problem med hjärtat” skulle det i så fall vara fallet på samma basis som för kaffe. Jag skulle gärna se övertygande studier på just detta. Just idag skulle jag inte ställa mig på barrikaderna med det budskapet.

Martins kommentar: Innehåller energidrycken höga halter av de grenade aminosyrorna BCAA (leucin, isoleucin och valin) finns det åtminstone i teorin en risk för att halterna av må-bra-hormonet serotonin minskar i hjärnan temporärt. Det skulle kunna öka risken för bland annat ångest. Träning ökar serotonin och borde motverka effekten. Vad det gäller hjärtproblem beror det alldeles på vad energidrycken innehåller. Koffein kan vara negativt för hjärtat i höga doser för den som är känslig, men detta verkar inte gälla för aminosyran taurin som ofta ingår i energidrycker och som tidigare blev beskyllt för negativa hälsoeffekter för hjärtat.

——————————————————————————————————————————————————

10. E-nummer – Alla tillsatser i mat har ett E-nummer. En del av dem kan leda till mängder med sjukdomar såsom migrän, blindhet, astma och allergier m.m. En del av dem kan också ge cancer.

Ankis kommentar:  Vi ska vara glada för att tillsatserna i maten ett E-nummer. Det betyder att de är kontrollerade av EU och att vi har vetenskapliga studier på hur de påverkar hälsan. (Aromer är undantagen – de har inget E-nummer.) Det finns några tillsatser som är onödiga. Här återfinner vi inte minst färgämnen, framför allt azofärgämnen, som vissa till och med kan få allergiska reaktioner mot. Ur ett näringsfysiologiskt perspektiv är färgämnen helt onödiga, liksom aromer. En del konserveringsmedel kan människor också vara känsliga mot. Nitrit är ett konserveringsmedel som är behäftat med problem och det används när alternativet är sämre. Nitrit har kopplats samman med ökad risk för cancer, men den risken anses vara av mindre betydelse jämför med den förgiftning som kan uppstå om man konsumerar livsmedel som är smittade med inte minst Clostridium botulinum, som kan orsaka förlamning i andningsorganen med akut läge som följd. Det är charkuteriprodukter som nitrit brukar användas i. Att det däremot skulle finnas tillsatser som orsakar blindhet (här är det sötningsmedlet aspartam som ofta hänvisas till) stämmer inte.

Martins kommentar: Tillverkarna kan själva välja om tillsatser ska anges med E-nummer eller skrivas ut med substansens namn. Många E-nummer är väldigt oproblematiska som vissa mineraler, vitaminer och antioxidanter. Är man känslig eller allergisk kan man, precis som man kan från vanlig mat, få negativa effekter från ett E-nummer som man inte tål. Detta kan innefatta migrän, astma, nässelutslag och allergiska reaktioner. Blindhet har aldrig kopplats till något ”E-ämne” och cancerkopplingar lyser också med sin frånvaro i stort sett förutom BHA/BHT. De ökar livslängden hos försöksdjur, men ökar också cancerrisken. Ett annat suspekt ”E-ämne” är hexametylentetramin som har en viss association till cancer. Detta ämne används väldigt sällan som tillsats och är bara godkänt för användning i italiensk provolone ost. Bland de problematiska E-numren hittar vi azofärgämnen (överkänslighet, allergier) och glutamat (ökar aptit enligt vissa studier).

——————————————————————————————————————————————————

11. Oekologisk mat – All mat som är besprutad kan ge cancer, hormonrubbningar m.m. Det räcker inte med att tvätta eller skala frukterna/grönsakerna.

ID-10058243Ankis kommentar:  Det där är en elak formulering. ”Kan ge cancer” kan man säga om i princip allt, och det går inte att bevisa att något inte kan ge cancer. Däremot går det att bevisa att sannolikheten för att något inte ger cancer är stor eller liten. Just nu håller Livsmedelsverket på att undersöka effekten av den cocktail av bekämpningsmedelsrester som finns i livsmedel, och när resultatet av den kommer får vi ännu mer kunskap kring detta. I dagsläget skulle jag drista mig till att säga att en besprutad broccoli är bättre att äta än att avstå från samma broccoli.

Martins kommentar: Ekologisk mat är bra och jag väljer själv ofta ekologiska alternativ när det går. Besprutningsmedel kan vara ett problem för en del konventionellt odlade grödor, men tyvärr kan ibland ekologiska livsmedel vara det sämre valet för hälsan. Ett exempel är mögelsvampsgiftet aflatoxin. Aflatoxin är ett cancergift som främst orsakar levercancer och när man besprutar mat minskar risken för att giftet ska bildas i grödorna. Typiska livsmedel som kan innehålla alfatoxin är pistaschnötter, mandel och jordnötter.

——————————————————————————————————————————————————

I nästa del får vi ta del av 12 livsmedel till. Den delen dyker snart upp här på MAXstyrka.

Share

Tävlingsreportage – Giants Live Sweden

$
0
0

På lördagen den 29 november var den officiella kvalserien till Världens Starkaste Man, Giants Live, på besök i Sverige. Sveriges starkaste man, Johannes Årsjö, hade jobbat dygnet runt i många månader för att få hit Colin Bryce och hans Giants Live, och nu var det äntligen dags. Värdstaden var Johannes hemstad Norrköping, och platsen var den relativt nybyggda baskethallen Stadium Arena.

Topp-3 i tävlingen skulle få en garanterad plats i WSM 2015, och då både Johannes Årsjö och David Nyström redan har lyckats kvala in till WSM så fanns det fler svenskar som hade realistiska WSM-drömmar. Johannes arrangerade tävlingen, och för att få en så hög klass på det svenska deltagandet som möjligt så fick topp-3 från Sveriges Starkaste Man 2014 tävla i Giants Live Sweden, alltså Johannes Årsjö, Martin Forsmark och David Nyström. David hoppade tidigt av tävlingen, och gav sin plats till fyran i SSM, Johan Espenkrona. Johan drog sedan på sig en ryggskada, vilket gjorde att han var tvungen att hoppa av och ge bort sin plats till femman i SSM, Joachim Gustavsson. Dessa tre (Johannes, Martin och Joachim) var de som skulle försvara de svenska färgerna i tävlingen.

giantsliveswedenforsmark6

Motståndet bestod av allt från den tvåfaldiga vinnaren av Världens Starkaste Man, Brian Shaw, till mindre etablerade atleter som ville mäta sina krafter mot internationella stjärnor. Johannes Årsjö hade plågats av ett trasigt knä och ett skadat finger inför tävlingen, så det var svårt att veta hur hans form var. Vi intervjuade honom i premiäravsnittet av MAXstyrka Radio några dagar innan tävlingen, och då trodde han att fingret kunde sätta lite käppar i hjulet för honom i Farmers Walk. Johannes hade med sig en massör som försökte mjuka upp fingret i arenan. Martin Forsmark hade tränat specifikt på grenarna sedan finalen i SSM 2014, och han var där för att på allvar kriga om en av WSM-platserna. Joachim Gustavsson fick hoppa in med kort varsel, och var inte lika väl förberedd, men likväl extremt taggad.

giantsliveswedenjohannes1giantsliveswedenbrian4

Stadium Arena var näst intill utsålt, rökmaskinerna och strålkastarna gick på högvarv, och när atleterna sprang in med deras nations flagga på sträckta armar så var stämningen var euforisk.

giantsliveswedenforsmark1

giantsliveswedenforsmark4Den första grenen var Farmers Walk, den gren där Johannes finger skulle försöka agera alfahane över honom. Johannes ville annorlunda, och när han och Brian Shaw hörde startsignalen så var det Johannes som var snabbast i väg. Här var det inte bara vikten som var ett stort hinder, utan man hade också valt att ha med en väldigt jobbig vändning efter 20 meter, i stället för att man bara sätter ner dem och sedan byter håll som man ofta brukar göra. 150kg i var hand i 40 meter avverkade Johannes på blott 20,57 sekunder, (alltså drygt två meter i sekunden) och Johannes fick därmed sin första grenseger för dagen. Derek DeVaughan kom tvåa i grenen, Brian Shaw trea, Adam Bishop fyra och Martin Forsmark kom femma.

giantsliveswedenbrian1giantsliveswedenfarmersgiantsliveswedenjohannes2giantsliveswedenjohannes3

giantsliveswedenbrian2Den andra grenen var Apollons axel. Axeln vägde 162,5 kg, och man skulle göra så många reps man kunde på 75 sekunder. En av förhandsfavoriterna var Danmarks starkaste man, Mikkel Leicht. Han har tagit 200kg i stockpress vid flera tillfällen (på träning), och vi hade förväntat oss att se många reps av den kompakta dansken. Nu blev det tyvärr inte så, då stången gled ner från bröstet till magen hela tiden. Han fick aldrig upp stången till axlarna, vilket omöjliggjorde någon press, och nollan var ett faktum. Joachim Gustavsson är en grymt stark pressare (han kom trea i stockpressen under SSM 2014), och fick med sig två reps. Martin Forsmark är inte fullt så bra i pressar, men någonting var annorlunda med Martin den här dagen. Det fullkomligt brann i ögonen på honom, och stången fick flyga över huvudet inte mindre än tre gånger. Johannes gjorde fyra reps, och Brian Shaw vann grenen på fem repetitioner. Brians första grenseger för dagen.

giantsliveswedenmikkelgiantsliveswedenapollongiantsliveswedenforsmark3giantsliveswedenforsmark2

Den tredje grenen var Keg Toss. Samma ölfat som man använde under SSM-finalen 2013, men ribban hade höjts med 80cm till 5 meter jämt. Det visade sig vara lite för högt för många, och det var bara tre atleter som klarade att kasta upp den sjunde och sista tunnan över ribban. En av dem var Johannes, som skickade upp samtliga fat på 16,70 sekunder, en riktig världstid. Få trodde nog att Brian kunde matcha det, men han lyckades mobilisera sina 185kg och slutförde grenen en sekund snabbare än Johannes. Brians andra grenseger var ett faktum.

giantsliveswedenjohannes4giantsliveswedenbrian3giantsliveswedenkegtoss

Efter tre grenar låg Johannes och Brian på samma poäng, Martin låg femma och Joachim låg sjua av tolv atleter.

Den fjärde grenen var bilmarklyft för reps. Vikten i handtaget var uppskattat till 360kg, och den var väldigt svårlyft när man hade testlyft den innan tävlingen, men det var när man hade testat att lyfta bilen i en liten nedförsbacke. Nu stod bilen på ett rakt basketgolv och stången var alltså något högre än beräknat. Därför var det många som gjorde en hel del reps. Martin Forsmark är en erkänt riktigt bra markare, och det bevisade han här också då han gjorde 11 reps. Johannes ville inte bjuda Martin på den interna grensegern, så han kramade ur 12 reps och såg väldigt trött ut efteråt. Brian Shaw drog 15 bekväma repetitioner, och såg ut att ha kunnat göra ett par reps till. Brians tredje grenseger kom här.

giantsliveswedenbilmarkgiantsliveswedenforsmark7

Den femte grenen var loading med fyra säckar på 120kg/st i tio meter. Här blev det en duell mellan Martin Forsmark och Johannes Årsjö, och Johannes urladdning i marklyftet hade satt sina spår. Johannes ledde nästan hela racet, men efter tre säckar var krafterna nästan slut, och Martin lyckades springa förbi honom. Finnen Arto Niemi-Nikkola vann grenen, och Joachim Gustavsson kom på en imponerande andraplats.

giantsliveswedenloading

giantsliveswedenforsmark5Inför den sista grenen ledde Brian Shaw, Johannes låg tvåa och Martin Forsmark hade krigat upp sig till en tredjeplats. Om Martin kunde behålla den platsen även efter de avslutande Atlasstenarna så var hans WSM-plats säkrad.

Atlasstenarna och plattformarna var influgna från Norge, och det var exakt med samma uppsättning som Arild Haugen slog sitt legendariska rekord. Joachim Gustavsson var den första som lyckades lyfta upp den femte och sista stenen, till publikens jubel. Martin Forsmark gick ut tredje sist, slängde upp samtliga stenar på den dittills snabbaste tiden, vilket innebar att han säkrade sin tredjeplats i tävlingen och därmed också sin biljett till Världens Starkaste Man 2015.

Brian Shaw har försökt slå det rekordet tidigare, och nu var det många som trodde att han skulle försöka igen. Nu blev det inte riktigt så, antagligen för att tävlingen i sig hade varit så påfrestande för atleterna. Brian fick upp samtliga stenar på 28,11 sekunder, och Johannes slängde upp dem på 24,06. Johannes fick alltså avsluta Giants Live Sweden med en till grenseger.

giantsliveswedenjoachimgustavsson

Tävlingen var den bästa, mest spännande och mest välarrangerade tävling som jag någonsin har varit på (och jag har varit på en hel del genom åren). Det finns stora chanser att Giants Live kommer tillbaka till Sverige, och då kommer jag återigen att sitta längst fram och skrika fram våra svenska atleter till dess att mina stämband hotar med skilsmässa.

Nu är det alltså tre svenskar som är klara för Världens Starkaste Man 2015! Det är första gången som Sverige har tre personer i samma WSM, och samtliga tre har kvalat in genom att komma topp-3 mot absoluta världsnamn. Johannes Årsjö är självklart favoriten bland dessa, men även Martin Forsmark och David Nyström håller riktigt hög internationell klass nu. I vår lär WSM 2015 gå av stapeln, och vi får se om det sker i Malaysia (som det har ryktats om en tid).                      giantsliveswedenpallen

Share

23 “livsfarliga” livsmedel under luppen – Del 2

$
0
0

farligmatrubrik2

I den första delen av den här artikelserien så sa experterna sin sak om 11 olika livsmedel som anses farliga. I del 2 tar de sig an 12 livsmedel till.

Experterna som vi har tagit hjälp av är:

ankisundinbild

Anki Sundin är en nutritionist/näringsfysiolog och VD på NGruppen, har har dessutom skrivit många böcker i ämnet.

martinbrunnbergbild

Martin Brunnberg är nutritionist/näringsfysiolog och utbildningsansvarig på kostrådgivarutbildningen på Paulúns Näringscenter.

——————————————————————————————————————————————————
12. Vakuumförpackad mat – Bakterier som t.ex. Listeria monocytogenes kan frodas och växa i vakuumförpackad mat, och det kan leda till en infektion som förstör organen.

Ankis kommentar:På Livsmedelsverkets hemsida kan vi läsa följande:

”Riskprodukterna (för Listeria monocytogenes, min anm.) är livsmedel som inte upphettas (listeriabakterien dör snabbt vid upphettning över 70 grader) till exempel skivat smörgåspålägg som rökt och kokt skinka mot slutet av hållbarhetstiden, vakuumförpackad rökt och gravad fisk, kall färdigmat och dessertostar (mögel- och kittostar).”

Vidare står det:

”Det tar någon dag till några veckor att bli sjuk efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Listeria ger samma symptom som magsjuka, det vill säga feber, mag- tarmsymptom och muskelvärk.

Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten har uppskattats till cirka 20–30 procent. En gravid kvinna kan få lättare influensaliknande symtom.”

Referens: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/

Martins kommentar: Infektion av Listeria är ovanligt och drabbar framför allt äldre. Vakuumpackad mat kan vara en riskfaktor då de har längre hållbarhet. För att minska risken med Listeria är det viktigt att hetta upp maten ordentligt.

——————————————————————————————————————————————————

13. Insjöfisk – Fet fisk från insjöar är fulla med gifter såsom kvicksilver och bly. Detta leder till försämrat immunförsvar och kan leda till impotens.

Ankis kommentar: Insjöfisk är förorenad med tungmetaller, PCB och andra miljögifter. Detta är så pass allvarligt att känsliga målgrupper, barn och kvinnor i barnafödande ålder, ska vara mycket försiktiga med insjöfisk. Rådet är att inte äta insjöfisk mer än 2-3 gånger per år. Hos växande individer kan olika föroreningar orsaka negativa effekter på utvecklingen och den neurologiska effekten av tungmetaller är välkänd.

Rådet om insjöfisk gäller strömming/sill från Östersjön/Bottniska viken, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön/Bottniska viken, Vänern och Vättern, sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

Referens: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/

Martins kommentar: Viss insjöfisk innehåller tyvärr en hel del tungmetaller och andra gifter. Dessa kan förstås få negativa effekter på hälsan om man konsumerar för mycket.

——————————————————————————————————————————————————

14. Kyckling och odlad lax – Både kyckling och odlad lax är proppfulla med antibiotika och insektsgifter.

Ankis kommentar: Nej, åtminstone inte om man avser livsmedel från EU.

Martins kommentar: Njae, antibiotika används inte i förebyggande syfte och blir djuren sjuka kan de få antibiotika. Efter antibiotikabehandling sätts de i karantän för att halterna i dem ska minska. Miljögifter kan finnas i lax och det beror på att de lever i vatten som är kontaminerat. I odlad fisk har man dock en kontroll på halterna, vilket man inte har på samma sätt i vildfångad fisk.

——————————————————————————————————————————————————

15. Fluortandkräm – Fluoret är enzymhämmare, och främst barn kan bli förgiftade. Hjärnans utveckling kan då rubbas och försämras.

Ankis kommentar: Fluor i tandkräm är ingen hälsofara. Skälet till att man bör använda icke-fluorerad tandkräm till de minsta barnen är att de ofta sväljer tandkräm, och fluoret kan då orsaka så kallad dental fluoros, som är en missfärgning av tänderna.

Martins kommentar: Fluor är giftigt och har ingen känd funktion i kroppen, men för kariesskydd kan det vara bra. Får man i sig för mycket fluor kan bland annat risken för cancer och hjärnans utveckling påverkas negativt.

——————————————————————————————————————————————————

16. Konserver – Plastbeläggningarna på insidan av konserven avger Bisfenol A och leder till ökad risk för astma, diabetes och cancer.

Ankis kommentar:BPA är tveklöst ett problem i livsmedelsförpackningar. Djurstudier visar många negativa effekter. BPA får numera inte användas i produkter som vänder sig till barn under 2 år, men i övrigt är det fortfarande tillåtet. Man bör undvika att värma plastförpackningar med livsmedel i om plasten innehåller BPA, eftersom BPA frisätts i högre grad då.

Martins kommentar: Bisfenol A är ett ämne som ingår i många konserver och har beskyllts för att ha hormonstörande effekter. Senare undersökningar visar att så inte verkar vara fallet. Dock finns det inget positiv med ämnet och sannolikt finns en hel del negativa effekter.

——————————————————————————————————————————————————

17. Salt – Ett intag av salt med jod kan leda till högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Salt utan jod är direkt livsfarligt.

Ankis kommentar: Salt påverkar blodtrycket hos den som är saltkänslig. Jodberikat salt är att föredra framför icke jodberikat salt, eftersom jod är ett av näringsämnena som vi kan ha svårt att få i oss tillräckligt av. Jod är viktigt för den mentala utvecklingen hos växande individer och är avgörande för produktionen av sköldkörtelhormoner.

Martins kommentar: Jod ökar inte blodtrycket och den enda kända funktionen är som beståndsdel i sköldkörtelhormon. Salt utan jod har inga särskilda negativa effekter jämfört med joderat salt utom att det förstås inte är någon jodkälla. Att välja joderat salt framför ojoderat är enligt mig alltid att föredra.

——————————————————————————————————————————————————

18. Alkohol – Även mycket små mängder alkohol kan skada din kropp och ökar risken för hjärtinfarkt.

Ankis kommentar: Ja. Små mängder i sammanhanget är från matskedsmänger och uppåt.

Martins kommentar: Nej, alkohol har snarare en skyddseffekt vid låg konsumtion.

——————————————————————————————————————————————————

19. Fryst mat – Fryst mat innehåller ofta fosfor. Det är skadligt för kroppen och kan leda till en för tidig död.

Ankis kommentar: Fosfor i sin saltform, fosfat, är ett helt nödvändigt ämne som ingår inte minst i energiomsättningen. Fosfat finns i alla livsmedel.

Martins kommentar: Hälsoeffekterna av fosfater är omdiskuterad och det är riktigt att fryst FÄRDIGmat innehåller mycket fosfater.

——————————————————————————————————————————————————

20. Fruktjuice – Fruktjuice innehåller stora mängder fruktsocker, och det är lika farligt som vanligt socker.

ID-10043110Ankis kommentar: I första hand är den totala energimängden intressant ur ett hälsoperspektiv. Man ska upp i stora mängder frukt för att mängden fruktsocker ska bli intressant att ta hänsyn till. De största källorna för medelsvensson är, som vanligt, godis, läsk och liknande. Frukt är i mycket få fall ett problem ur ett fruktosperspektiv, inte minst för att folk i allmänhet ändå äter så lite frukt – mindre än som säkert hade varit önskvärt ur ett allmänt näringsfysiologiskt perspektiv. Dock ska nämnas att vi inte måste äta frukt om vi av någon anledning inte kan eller vill. Grönsaker och bär innehåller stora mängder av i stort sett samma näringspalett som frukt, så undviker vi kiwi och apelsin går det i princip lika bra med broccoli och paprika istället, och så vidare.

Martins kommentar: Nix! Märkligt nog verkar fruktos från naturliga källor inte alls ha samma negativa effekter som sina raffinerade diton! Varför det skiljer så mycket kan man i dagsläget mest spekulera i.

——————————————————————————————————————————————————

21. Friterat – Chips och friterad mat är cancerframkallande.

Ankis kommentar: Det är akrylamid som har diskuterats i sammanhanget, men mängden akrylamid som finns i friterad mat är mycket liten. När den första rapporten om detta kom manade flera länders motsvarigheter till Livsmedelsverket till försiktighet, men i och med att vi nu vet mer har det rådet om friterad mat lagts lite på hyllan. Istället är vi tillbaka till kostrådet att äta näringsrikt i allmänhet, och så vidare. En del tänker också på transfettsyror när de tänker friterad mat och det är bara ett problem om man har använt samma frityrolja flera gånger. På de större snabbmatskedjorna byts oljan ofta och regelbundet, och friterar man något hemma kan det vara idé att inte spara oljan till nästa omgång utan att byta även den. Då blir mängden transfettsyror som bildas försvinnande liten.

Martins kommentar: Ja. Friterad mat är bland det värsta man stoppa i sig. Här finns kopplingar till cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammationsprocesser. Ju mindre friterat desto bättre.

——————————————————————————————————————————————————

22. Mikrovärmd mat – Mat som är värmd med en mikrovågsugn är sönderstrålad, leder till kemiska förändringar och kan ge cancer.

ID-100164542Ankis kommentar: Nej. Mikrovågor är för långa och innehåller för lite energi för att kunna göra något radioaktivt och orsaka cancer. De kemiska förändringar som uppstår vid mikrovågsvärmning av mat är densamma som vid all uppvärmning. Däremot rekommenderas att man inte använder mikro för att värma barnmat, eftersom en mikrovågsugn ofta värmer ojämnt och därför hettar upp maten väldigt mycket på vissa ställen och nästan inget alls på andra. De mycket uppvärmda delarna förlorar då en del av sitt näringsvärde, och för ett litet barn vars energi- och näringsintag är så litet kan det göra skillnad. Därför är det bättre att värma välling och så vidare i vattenbad där man har mer kontroll över temperaturutvecklingen.

Martins kommentar: Nej, mikron värmer och värme kan förstöra en del näring, men inte mer än annan uppvärmning.

——————————————————————————————————————————————————

23. Aromat – Smakförstärkaren glutamat, som finns i aromat, kan ge alzheimer och migrän.

Ankis kommentar: Jag är ingen expert på neurologiska sjukdomar, men Alzheimers sjukdom är kopplat till glutamatomsättningen i hjärnan. Glutamat är en neurotransmittor som är mycket viktig för kommunikationen mellan nervceller. Därmed är inte sagt att glutamat i maten kan orsaka denna sjukdom. Svaret på den delfrågan är alltså nej, så vitt jag kan bedöma. Passar också gärna den frågan i detalj till sakkunnig i frågan. Det forskas på läkemedel som ska hjälpa vid migrän, och där riktar man in vissa på att påverka glutamatreceptorer i hjärnan. Det är också väsensskilt från att påstå att glutamat orsakar migrän. Det vetenskapliga stödet för detta påstående finns inte, så vitt jag kan bedöma. Däremot är uppfattningen om att glutamat kan orsaka olika bieffekter mycket utspridd. Samma sak gäller här som med allt annat – upplever man att man inte mår bra av ett visst livsmedel eller en viss krydda/smakförstärkare, så ska man ju undvika det. Men rent vetenskapligt finns det anledning att ifrågasätta att migrän har med just glutamat i maten att göra.

(Källa avseende påståendet om migrän: Jinap S1, Hajeb P. Glutamate. Its applications in food and contribution to health. Appetite. 2010 Aug;55(1):1-10.)

Martins kommentar:
Nej, det verkar inte finnas mycket som stöder en koppling mellan Alzheimers sjukdom och glutamat i maten. När det gäller migrän kan anfall triggas av en mängd faktorer och det är inte helt otroligt att glutamat skulle kunna spela en roll där även om det inte gör det för de flesta drabbade.

——————————————————————————————————————————————————

Share

MAXstyrkas jul & nyårsresumé

$
0
0

maxnyår

Jag sitter här i ett hus ett par mil utanför Oslo. Utanför är kylan påtaglig, luften är frisk, landskapet är gnistrande vitt och julkänslan har sedan länge infunnit sig. Snön får trädgrenarna att se ut som om de försöker maxa i knäböj, samtidigt som de isiga vägarna gör allt i sin makt för att få en att göra piruetter. Norge är fantastiskt såhär års, och när man ska summera året som har varit så kunde man inte göra det på ett bättre ställe.

Det här året har varit händelserikt, minst sagt. Att göra en lista som innehåller allt bra som har hänt under 2014 hade tagit veckor att skriva, så jag nöjer mig med att plocka ut några godbitar vars minne kommer att följa med mig in i 2015 och stanna till jag blir senil.

  • 2014 var året då MAXstyrka äntligen lanserade en podcast. Många hade efterfrågat en podcast från oss, och de fyra första avsnitten har tagits emot med öppna armar, vilket såklart är väldigt roligt. I början av 2015 fortsätter vi att pumpa ut ett avsnitt varje fredag, så om ni har någon gäst ni vill ha med så kan ni skicka ett mejl till info@maxstyrka.se.
  • 2014 var året då Giants Live hittade till Sverige, och svenskarna kämpade, imponerade och levererade mot världseliten. Två pallplatser gick till svenskarna, och med 2000 personer i publiken så befästes det faktum att strongman förmodligen aldrig har varit så starkt i Sverige som det är just nu.
  • MAX Grip Challenge 2014 arrangerades för fjärde året i rad, och i år var tävlingen bättre och större än någonsin. Dansken Nicolai Hansen vann herrklassen och Ann Vicko vann damklassen, båda på nya svenska (och danska) rekord. Det är oklart om tävlingen kommer tillbaka nästa år, nu när Fitnessfestivalen flyttas till Stockholm, men om den gör det kommer vi köra all in då också.
  • Svenska atleter gjorde mycket bra ifrån sig inom samtliga kraftsporter, och tog med sig kilovis med medaljer från olika tävlingar. Bl.a. så fortsatte Fredrik Svensson att rada upp fina meriter i sitt styrkelyfts-CV. Det här året lyckades han t.ex. ta en medalj i styrkelyfts-VM, och ett guld i delgrenen bänkpress.

——————————————————————————————————————————————————

2015 ser ut att bli ett riktigt bra år det också. Personligen ser jag extremt mycket fram emot Världens Starkaste Man 2014, och om jag inte kan vara på plats och se tävlingen live så kommer jag som vanligt att sitta på nålar och försöka nosa upp så mycket information som möjligt, så att både jag och ni kan hålla er uppdaterade om hur det går för våra svenska atleter.

MAXstyrka var på plats och filmade fyra olika tävlingar i året som var (kval och final till Sveriges Starkaste Man), och tidsbrist gjorde att vi inte han klippa klart dem. Förhoppningsvis kan vi hinna med det någon gång under 2015, och dessutom komma ut med lite fler filmklipp. Om ni har något ni vill se mer av här på sajten så kan ni som alltid skicka ett mejl till info@maxstyrka.se.

Jag tänkte också köra en liten “best-of-lista”, som så många andra brukar göra. Det hör ju liksom till när man gör en sådan här krönika. Listan ser ut såhär:

Årets manliga kraftsportare: Johannes Årsjö både för sina idrottsliga prestationer och för att ha arrangerat Giants Live Sweden på bästa möjliga sätt. Om allt går vägen kanske vi kan få historiens tredje svenska medaljör i WSM redan nästa år.

Årets kvinnliga kraftsportare: Jenny Adolfsson tar hem årets kvinnliga kraftsportare. Hon ställer upp i många olika tävlingar, imponerar alltid och vinner det mesta hon ställer upp i. Antagligen en av världens mest allsidiga kvinnliga atleter.

Årets tävling: Giants Live Sweden kniper den här kategorin. Kanske den bästa strongmantävlingen på svensk mark någonsin, både underhållningsmässigt och prestationsmässigt.

Årets podcast: Om vi får vara lite, lite partiska (och det får man ju vara såhär i juletider) så får MAXstyrka Radio det här priset. Vi är fortfarande färska inom området, och trots att jag fortfarande tycker att jag låter som en seriefigursgroda så blir det bättre och bättre för varje avsnitt. Om du inte har lyssnat än kan du göra det här!

Årets ambassadör: Heidi Andersson blir årets ambassadör på grund av sitt engagemang för att sprida armbrytningen till den breda massan. Att hon dessutom krossar i de stora mästerskapen gör valet än mer självklart.

Årets prestation: Johannes Årsjö drog 420kg i marklyft i somras (i ESM 2014) vilket är ett svenskt rekord så det bara skriker om det, men hans 200kg i stocklyft (i SSM 2014) som han gjorde bara en vecka efter markrekordet får priset för årets prestation. Han blev först i norden med att klara drömgränsen på tävling, och det gjorde han trots hans urladdning sju dagar före SSM.

Årets överraskning: Årets överraskning är Sveriges totala dominans över norrmännen i strongmantävlingar under året som har varit. Nej, jag bara skojade! Det är ungefär lika överraskande som att julmusten inte smakar chokladmjölk i år heller…

Årets Comeback: Martin Forsmark tog ett friår från tävlande, och när han i år gjorde comeback så var det med besked. Ett silver i SSM 2014 och en tredjeplats i Giants Live Sweden blev resultatet. Kanske, kanske kan han överträffa sina egna förväntningar i WSM 2015.

Årets jubileum: Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde sin tionde raka final i Sveriges Starkaste Man, trots hälsporre. Nu satsar han inför en pallplats i sin elfte final i SSM 2015, och det finns nog ingen som tror att han inte har chans att lyckas med det.

Årets mest saknade: Min rygghälsa. Ryggen är inte bra, trots otaliga besök hos sjukgymnaster och förståsigpåare. Skräprygg, jag ansöker härmed om skilsmässa!

Årets övning: Militärpress. Denna underbara axelmosare har förgyllt många timmar på gymmet under det gångna året, och fler timmar lär det bli nästa år. Det måste det bli om man ska ha en chans mot Sebastian Davidsson.

——————————————————————————————————————————————————

Som avslutning vill jag passa på att tacka ett stort gäng människor. Jag vill till att börja med tacka min underbara fästmö Ingvild (jag friade till henne i dag, och hon sa lyckligtvis JA) och min underbara son Gabriel (Gabriel kan höras i MAXstyrka Radio), alla sponsorer och annonsörer som vi har jobbat med under året. Jag vill dessutom rikta stora tack till Anders Axklo för sina fantastiska fredagskrönikor, min välansade sidekick Jimmie Trywall, experterna Anki Sundin och Martin Brunnberg, Kristian Wiklund, Alexander Syding för sin grymma strongmanskola och alla våra grymma bloggare: Johannes Årsjö, Sebastian Davidsson, Fredrik Svensson, Jonna Blind och Martin Sohlin. Jag vill också rikta ett stort tack till alla våra gäster, alla som vi har intervjuat och alla som tävlade i MAX Grip Challenge 2014. Stort tack också till Arne Persson, Ove och Catharina Rytter, alla arrangörer och alla kraftsportare som man har mött under året!

Det har varit ett grymt bra år, så låt oss nu försöka toppa det året och göra 2015 till det bästa året någonsin! Ät ordentligt, träna hårt och lev livet till MAX!

 God Jul & Gott Nytt År önskar vi på MAXstyrka!

andreasikavaj

Share

Artikel – Världens Starkaste Viking 2015

$
0
0

vsv2015david4Ett köldbitet och snövitt Norge stod som skådeplats för den första tävlingen i Strongman Champions League 2015, och man skulle kröna världens starkaste viking. Tävlingen hade premiär förra året, men då under Giants Live. Den isländska jätten Hafthor Björnsson var på plats för att försvara sin titel från förra året. Förra årets silvermedaljör, David Nyström, var också där för att försöka sätta några väl placerade käppar i det gigantiska, isländska hjulet. David hade inte tränat bra de senaste tre månaderna, men hade tackat ja till tävlingen för att få upp motivationen till WSM 2015 (som han kvalade till under förra årets upplaga av tävlingen). Utöver dessa två fanns bl.a. polacken Krzystof Radzikowski, serben Ervin Katona och kanadensaren Jean-Francois Caron på startlistan.

vsv2015speaker vsv2015katona vsv2015david6

Vädret var klart, vinden stilla, den tunna luften var iskall och snöflingorna svävade långsamt ner över den lilla tävlingsarenan som låg 930 meter över havet. Den första grenen hölls på fredagskvällen, och det var återigen Front hold med ett svärd på drygt 27kg som fick dra i gång tävlingen. David Nyström vann den grenen framför Bjørn Andre Solvang förra året, och var favoriten på papperet det här året också. Efter att ha stått i en minut och elva sekunder kunde han konstatera att han hade vunnit i år igen, och göra sin patenterade hjulning. Bjørn Andre Solvang fick alltså återigen se sig slagen av svensken, även om han såg ganska nöjd ut över att ha försvarat sin andraplats från ifjol.

Front Hold

1. David Nyström – 1,11,77
2. Bjørn Andre Solvang – 1,05,89
3. Krzysztof Radzikowski – 1,00,81
4. Ole Martin Hansen – 59,63
5. Alex Moonen – 59,59
6. Antti Mourujärvi – 59,08
7. Ervin Katona – 58,15
8. Hafthor Björnsson – 56,74
9. Mariusz Lalas – 54,92
10. JF Caron – 53,50
11. Glenn Erik Iversen – 45,97
12. Lauri Nämi – 43,78

vsv2015david1 vsv2015fronthold

De andra grenarna hölls på lördagen med start runt kl. 11. En Boat Pull var tävlingens andra gren, och den gick ut på att dra en stor vikingabåt på ett par ton på en släde. Svårigheten här var starten, att få fart på ekipaget på den hala marken, men när man väl hade fått igång det så var det bara att tugga på. Det här året hade alla atleter trevligt nog fått ett par dobbar att sätta på skorna. Radzikowski, som bar den gula ledartröjan, hade stora problem att få fart på båten, och den stod länge tvärstill. Han sa att de hade glömt att lägga ur bromsen, vilket funktionärerna fick dubbelkolla att de inte hade gjort. Han fick en omstart, och då fick han till slut fart på båten, med glåpord och skratt från de andra atleterna på köpet. Ole Martin Hansen tappade sin ena skos dobbar, vilket gjorde det mycket svårare att få fäste, och han tappade en hel del poäng på det. Hafthor Björnsson var som vanligt överlägsen i den här typen av gren, och spurtade in i mål så snabbt att funktionärerna knappt fick stopp på båten efteråt.

Boat Pull

1. Hafthor Björnsson – 18,87
2. Antti Mourujärvi – 20,31
3. Mariusz Lalas – 20,98
4. Ervin Katona – 21,50
5. Alex Moonen – 21,73
6. JF Caron – 21,87
7. David Nyström – 22,97
8. Krzysztof Radzikowski – 26,72
9. Bjørn Andre Solvang – 27,19
10. Lauri Nämi – 28,16
11. Ole Martin Hansen – 31,29
12. Glenn Erik Iversen – 32,82

vsv2015hafthor4 vsv2015hafthor1 vsv2015david3vsv2015hafthor8

Den tredje grenen var en av Davids paradgrenar, Viking press. En stock på runt 155kg skulle pressas över huvudet så många gånger som möjligt. Man gick ut två och två, och det såg ut som att det kunde ha varit lite skillnad på vilken sida man valde. Det är svårt att få identiska stockar i en sådan här gren, vilket gör att vikten kan skilja något mellan de olika sidorna. David gjorde bra ifrån sig (trots att han fick den till synes svårare sidan) och klarade 8 repetitioner, men det var flera som gjorde lika många och därför tappade han viktiga poäng här. Radzikowski, han som har axlar i basketbollstorlek ni vet, gjorde 12 enkla reps och trodde nog att grensegern var fixad. Hafthor ville dock annorlunda, och segade upp 13 reps för sin andra grenseger. Oväntat, och väldigt imponerande från den väldiga islänningen.

Viking Press

1. Hafthor Björnsson – 13
2. Krzysztof Radzikowski – 12
3. Ervin Katona – 10
3. Bjørn Andre Solvang – 10
4. David Nyström – 8
4. Alex Moonen – 8
4. JF Caron – 8
5. Mariusz Lalas – 6
6. Ole Martin Hansen – 4
6. Lauri Nämi – 4
7. Antti Mourujärvi – 1
8. Glenn Erik Iversen – 0

vsv2015hafthor3 vsv2015david2vsv2015hafthor7 vsv2015hafthor6

Den fjärde grenen var en ny typ av ok som jag aldrig har sett förut. En enorm trästock som vägde ca. 420kg låg uppställd på en stor träram som var fyra meter lång. Uppgiften var att lyfta upp stocken på axlarna, gå med den de fyra meterna och göra så många vändor som möjligt under en minut. Det var många som inte fick någon balans med stocken, antagligen för att stocken var något för lång och lite för tung. Dessutom var grenen svårbedömd då många gled fram med stocken på ställningen, och den sträckan skulle då räknas bort. De två som bemästrade grenen bäst var föga förvånande Radzikowski och Hafthor, som både gjorde fyra vändor vardera. David hade ont i ryggen, och hade dubbla bälten på sig. Trots smärtan lyckades han gå en sträcka.

Ok med stock

1. Hafthor Björnsson – 14m
1. Krzysztof Radzikowski – 14m
3. JF Caron – 11,6m
4. Mariusz Lalas – 11,4m
5. Alex Moonen – 8,6m
6. Lauri Nämi – 7,9m
7. Ole Martin Hansen – 6,8m
8. David Nyström – 3,8m
9. Antti Mourujärvi – 2,8m
10. Bjørn Andre Solvang – 1,0m
11. Ervin Katona – 0,5m
12. Glenn Erik Iversen – 0m

vsv2015olemartinvsv2015yoke   vsv2015hafthor5vsv2015hafthor2

Den femte grenen var ett medley som bestod av två sträckor farmers walk (125kg/st), och sedan loading med fyra tunga objekt. Det sista objektet var en stor natursten modell jättestor, vilket skulle visa sig bli en svårbemästrad historia. Bara fyra atleter lyckades besegra den sista stenen. David sprang på bra med väskorna, och fick planenligt upp tre objekt. Bäst av alla var Hafthor, som närmast kastade över objekten över plattformen och fixade enkelt sin tredje grenseger.

Medley

1. Hafthor Björnsson
2. Krzysztof Radzikowski
3. JF Caron
4. Mariusz Lalas
5. Alex Moonen
5. Lauri Nämi
5. Ole Martin Hansen
5. David Nyström
5. Antti Mourujärvi
5. Bjørn Andre Solvang
11. Ervin Katona
12. Glenn Erik Iversen

vsv2015radzikowski2 vsv2015radzikowski1vsv2015radzikowski3 vsv2015olemartin2 vsv2015loading2 vsv2015loading vsv2015hafthor9 vsv2015farmers vsv2015david5

Solen gick ner och det började skymma under den sista grenen, som var Hercules hold. Handtagen var fästa i kedjor som höll uppe två enorma timmerstockar. Grenen var otroligt läcker rent visuellt, faktiskt en av de snyggaste grenar jag någonsin har sett. Tyvärr tyckte en del atleter att den var obalanserad, och det högra handtaget var mycket tyngre än den vänstra. Det resulterade i att ett par atleter åkte med den högra stocken ner samtidigt som de höll fast i båda handtagen. David låg här på en sjätteplats, bara 1,5 poäng bakom tredjeplatsen, men tappade en del poäng i stället för att ta in på topptrion. Därmed gick Bjørn Andre Solvang om David i totalen, och David blev till sist tävlingens tredje bästa från Norden. Hafthor ledde tävlingen, men var ändå tvungen att göra en bra sistagren för att hålla undan och vinna. Det gjorde han, och kunde precis vinna över Radzikowski.

Hercules Hold

1. JF Caron – 1,00,8
2. Ole Martin Hansen – 58,96
3. Krzysztof Radzikowski – 54,88
4. Hafthor Björnsson – 53,60
5. Bjørn Andre Solvang – 52,9
6. Ervin Katona – 51,32
7. Mariusz Lalas – 49,13
8. Antti Mourujärvi – 46,38
9. Alex Moonen – 43,94
10. David Nyström – 42,47
11. Glenn Erik Iversen – 42,27
12. Lauri Nämi – 5,53

vsv2015hercules   vsv2015hercules2vsv2015katona2 vsv2015hercules3vsv2015radzikowski4 vsv2015hafthor11

Efter tävlingen var över gjorde Hafthor ett försök att gå några steg i oket med en ännu större stock på 640kg. Legenden säger att vikingen Orm Storolfson bar masten till sitt vikingaskepp ”Ormen Lange” på sina axlar. Han klarade enligt sägnen att gå med masten ett par steg innan ryggen bröts på honom. Hafthor lyckades gå fem steg med den här stocken, och hans rygg gick inte sönder.

vsv2015hafthor10

Allt som allt var det en spännande tävling. Själva invigningen var läcker, inramningen var häftig och Fefor är en mäktig plats för den här typen av tävlingar. Det man kan ha synpunkter på är att lördagens fem grenar (inklusive en kort priscermoni) tog hela 6,5 timmar, och då var inte Hafthors rekordförsök inräknat. En tävling av det här slaget tjänar på att vara snabb och intensiv i stället för långsam och utdragen. Dessutom var det väldigt svårt (för att inte säga helt omöjligt) för publiken att hänga med i poängställningen, och grenarna var utplacerade så att man inte kunde se samtliga grenar så bra från samma läktarplats. Att ha en gren dagen innan är heller inte önskvärt ur ett publikt perspektiv.

vsv2015hafthor12Jag ser fram emot att komma tillbaka till Fefor nästa år, och med tanke på hur snygga vissa av grenarna var så kan nästa års upplaga av Världens Starkaste Viking bli något alldeles speciellt.

Slutresultat

1. Hafthor Björnsson – 61,5p
2. Krzysztof Radzikowski – 58,5p
3. JF Caron – 49p
4. Mariusz Lalas – 43p
5. Bjørn Andre Solvang – 41p
6. Alex Moonen – 40,5p
7. David Nyström – 38,5p
8. Ole Martin Hansen – 37p
9. Ervin Katona – 35,5p
10. Antti Mourujärvi – 34,5p
11. Lauri Nämi – 21p
12. Glenn Erik Iversen – 6p

vsv2015atletervsv2015topptre

Här är lite filmer på Davids prestationer:

Share


Artikel – Sveriges starkaste män tränar inför WSM 2015

$
0
0

Världens Starkaste Man 2015 är bara en dryg månad bort, och de 30 atleter som har lyckats ta en plats i tävlingen genom olika tävlingar tränar för fullt för att kunna vara i sitt livs form när det väl gäller. Sverige har för första gången någonsin tre atleter som kommer kämpa om titeln. Johannes Årsjö är numer rutinerad, och satsar på att komma topp-5 i år, medan både Martin Forsmark och David Nyström är med för första gången. MAXstyrka hängde med när Sveriges tre starkaste män grentränade hos Johannes Årsjö inför WSM 2015.

norrkopingwsm20

Det är en lite märklig syn som möter en när man kommer ner i källarlokalen där Johannes har byggt upp sin enorma styrka under många år. Man ser långa mörka korridorer som för tankarna till skräckfilmer, omklädningsrum som ser ut att ha stått öde i flera år och toaletter som enligt Johannes inte riktigt når “hotellstandard”. Sen har vi själva träningshallen där enorma traktordäck och skivstänger samsas med atlasstenar och långa kedjor som väger hundratals kilo. Kontrasten mellan den karga och kalla träningsgrotta där Johannes tränar och den moderna, varma och smakfullt inredda lägenheten där Johannes med familj bor är stor, minst sagt. Jag har varit i detta viktdekorerade Mordor ett flertal gånger, och varje gång inser man att de lavendeldoftande fitnessgym dit vanliga människor går för att bättra på strandformen är långt, långt borta.

norrkopingwsm8norrkopingwsm4

Den första gren som ska tekniknötas denna dag är Keg Toss, en ganska vanlig gren i WSM-sammanhang. Vi drog ut fyra olika ölfat som vägde från 18 till 28 kg, och ställde upp ställningen ute på en gräsmatta ett femtiotal meter från lokalen. Johannes visade hur man skulle göra, och Martin och David gjorde som de blev tillsagda. “Tänk på att ha armarna raka, och ge faten ett litet knyck med handlederna när ni släpper dem”, instruerade Johannes. Efter att ha testat några kast var så började tekniken lossna för dem, och ölfaten flög över spännbandet (som i dag fick agera ribba). Samtliga ölfat fick sig en åktur, förutom det svarta fatet (på 28kg) som pryds av en dödskalle. Den var det bara Johannes som försökte sig på, och den var nästan oförskämt lätt för honom. Davids ädlare delar fick sig en kyss av fatet på grund av att korta armar och ölfatssvingande mellan benen sällan är en nyttig kombination, men han undkom lyckligtvis utan skador. Det kunde också gått illa för Johannes då han snubblade till under ett kast, men det gick bra där också.

norrkopingwsm7norrkopingwsm1norrkopingwsm2norrkopingwsm3norrkopingwsm5norrkopingwsm6

När vi kom tillbaka utanför lokalen hade David känningar i ryggen, och ville att Martin skulle hjälpa honom att trycka ut ryggen på honom. Man kan väl säga såhär att om ni någon gång har gjort något olagligt och ser en två meter lång konstapel med helskägg vid namn Martin Forsmark komma så är det bara att ge upp utan motstånd. Han satte sig över David och bände bak armen så att det såg ut som att armen skulle lossna. David överlevde, och gav honom ett bra betyg samt menade att det är bra att äntligen ha någon som rent fysiskt orkar trycka ryggen till rätta igen.

norrkopingwsm9

Väl inne i lokalen igen var det dags för ok. Atleterna började på 260kg, och ökade runt 50kg i stöten till dess att de var uppe på arbetsvikten 455kg. Vid varje nedsättning lät det som om oket vägde några ton. Det såg mycket stabilt ut för samtliga atleter, och även om vikten i WSM kommer att vara 30kg mer så är jag övertygad om att alla tre kommer att fixa det galant. David Nyström har besvärats av ryggproblem, även om Martin hade mosat kotorna tillrätta, men stabiliteten och farten fanns där ändå. Golvet inne i lokalen är av norsk typ*, antagligen på grund av allt tungt som har släpats och ställts ner där, men det besvärades inte atleterna av.

norrkopingwsm13norrkopingwsm14norrkopingwsm16norrkopingwsm10

Den sista grenen som skulle tränas på var loading med stora däck. Två däck på 80kg och 100kg skulle bäras fram till ett podium (främst avsett för Atlasstenar) och lastas på där. Man testade olika sätt att springa med däcken, olika distanser att springa och olika sätt att lasta upp däcken, allt för att tjäna sekunder som lätt försvinner om man inte har med sig hjärnan i grenarna. David, som är en dvärg i strongmansammanhang och normallång bland vanliga dödliga, tyckte att han tjänade mest på att springa i däcket och ha det som en badring för att sedan hoppa ur och lasta upp det som om det vore en sten. Det såg inte allt för manligt ut, men effektivt. Martin och Johannes, som är normallånga i strongmansammanhang och jättar bland vanliga dödliga, kastade upp däcket på den högra axeln och sprang med det på det sättet.

norrkopingwsm19norrkopingwsm18norrkopingwsm15norrkopingwsm17

Atleterna såg väldigt taggade ut för WSM, och det finns faktiskt en chans att vi kanske kommer få se fler än en svensk atlet i finalen i år. Allt handlar om vilka grenar de får i sina respektive kvaltävlingar, och till viss del också vilka de ställs emot. Att Johannes tar sig till sin tredje final trots ett trasigt knä vågar jag sätta en månadspeng på.

Innan vi lämnade lokalen så passade jag och Martin Forsmark på att utmana varandra i armhävningar, en sak som Jimmie Trywall bestämde att vi skulle göra när vi intervjuade Martin i MAXstyrka Radio. Jag, som är alltjämt skadad och inte har tränat ordentligt på år och dagar (bortförklaringar, jag vet), hängde på ganska bra tycker jag. Här kan ni se en film på hur det gick:

* Ojämnt och undermåligt, precis som norska vägar

norrkopingwsm12norrkopingwsm11

Här är en film från träningen:

norrkopingwsm21

Share

Artikel – Han vinner WSM 2015

$
0
0

wsm2015rubrik

Världens Starkaste Man 2015 närmar sig. Tävlingen hålls i semesterparadiset Malaysia mellan den 19 till den 26 april. Den 19 till 22 april hålls kvalgrupperna, och den 25 till 26 april hålls finalen. MAXstyrka tänkte i vanlig ordning försöka sia om vad vi har att vänta oss.

Vi har för första gången någonsin tre svenskar som har lyckats kvala sig in till ett och samma WSM. Johannes Årsjö kom tvåa i Europas Starkaste Man 2014, samt tvåa i Giants Live Norrköping, vilket kvalificerade honom till WSM. Martin Forsmark fick sin WSM-biljett genom att komma trea i Giants Live Norrköping, och David Nyström fick sin biljett i Världens Starkaste Viking 2014.

Johannes såg, trots sin knäskada, väldigt stark ut, och många hade tippat på att han skulle komma topp-5 i år. Tyvärr skadade han sitt bicepsfäste i dag när han skulle känna på grenarna. Därför blir det inget tävlande i WSM 2015 för Sveriges starkaste man. Förhoppningsvis kommer han bli tillräckligt återställd för att försvara sin titel i Sveriges Starkaste Man i augusti.

Både Martin Forsmark och David Nyström är med för första gången, och båda ser starkare ut än någonsin.

En detalj som kan få oanade konsekvenser i år är att den avslutande grenen i kvalen, Atlasstenarna, kommer att generera dubbelt så mycket poäng som de andra grenarna, men det gäller alltså enbart i grupperna. I finalen är alla grenar lika mycket värda. Det betyder att ingen är säker även om man leder stort inför den sista grenen. Dessutom är stenarna tyngre än föregående år (den tyngsta stenen väger 210kg), medan ställningarna som man lastar upp stenarna på är jämnhöga, förmodligen runt 140cm.

En annan nyhet är att det återigen bara är tio finalister i år (till skillnad från förra årets tolv). Det innebär att man nu måste komma topp-2 i sin grupp för att få en finalplats.


Grupp 1

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

Polen Mateusz Baron
England Adam Bishop
Kanada Jean-François Caron
Sverige Martin Forsmark
USA Robert Oberst
USA Brian Shaw

Martin Forsmark ställs här emot ett enormt tufft motstånd där den tvåfaldiga mästaren i WSM, jätten Brian Shaw, på papperet är den självklara gruppettan. Martin mötte Brian Shaw och Adam Bishop i Norrköping, och där slog han Adam (men fick stryk av Brian). Kettlebell Throw är samma gren som Keg Toss, men består av ett gäng kettlebells som väger från 20kg till 30kg. Martins främsta gren här är marklyftet. Det finns faktiskt en liten chans att Martin kan ta en finalplats, men då ska han verkligen överträffa sig själv. De två som vi tippar kommer gå till final är amerikanarna Brian Shaw och Robert Oberst. Den som kan hota toppduon är Caron.

brianshawwsm2014


 

Grupp 2

Grenar – Loading Race Tires, Norse Hammers, Knäböj, Basque Circle, Dumbbell Press och Atlasstenar

Atleter:

Island Hafthor Björnsson
England Graham Hicks
Polen Rafal Kobylarz
Ungern Akos Nagy
Bulgarien Dimitar Savatinov
USA Josh Thigpen

Hafthor Björnsson kom tvåa förra året med minsta möjliga marginal, och han är storfavorit att ta titeln i år. Han kommer kunna gå på halvfart (om ens det) i gruppen och ändå ta sig till final lekande lätt. Den andra som kommer gå till final är Graham Hicks.

thor


 

Grupp 3

Grenar – Loading Race Tires, Norse Hammers, Knäböj, Dumbbell Press, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

USA Nick Best
Island Benedikt Magnusson
Sverige David Nyström
Litauen Žydrūnas Savickas
England Laurence Shahlaei
Ryssland Mikhail Shivlyakov

David Nyström ställs även han mot ett grymt motstånd, kanske den tuffaste gruppen av alla. Grenarna passar honom hyfsat, och den bästa grenen för honom är nog loadingen och knäböjen. Norse Hammers är samma gren som man har haft på Arnold Strongman Classic förr, dvs som en lite kortare version av Fingal Fingers. Den fyrfaldiga och regerande mästaren Zydrunas Savickas kommer vinna gruppen, och sen lär Shahlaei bli tvåa. Markmonstret Benedikt Magnusson kan kanske hota Shahlaei om andraplatsen.

vsv2015david6


 

Grupp 4

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Basque Circle och Atlasstenar

Atleter:

Skottland Luke Stoltman
England Mark Felix
USA Jerry Pritchett
Polen Krzysztof Radzikowski
Sydafrika Gerhard Van Staden
Letland Dainis Zageris

Johannes Årsjö skulle alltså fått ställas mot ett på papperet relativt beskedligt motstånd, och grenar som passar honom bra, men så blir nu tyvärr inte fallet. Luke Stoltman ersätter Johannes i WSM. Radzikowski har sett stark ut den senaste tiden, så han lär vinna gruppen. Jerry Pritchett kom nia i tävlingen förra året, och kommer nog ta andraplatsen i gruppen. Dainis Zageris kan hota topp-duon, och jag tror att även Mark Felix kan skrälla.

vsv2015radzikowski3


 

Grupp 5

Grenar – Loading Race Barrels, Marklyft, Circus Barbells, Kettlebell Throw, Truck Pull och Atlasstenar

Atleter:

Slovenien Matjaz Belsak
USA Mike Burke
USA Mike Caruso
England Eddie Hall
Norge Ole Martin Hansen
Polen Grzegorz Szymanski

Den sista gruppen kommer vinnas av antingen Mike Burke eller Eddie Hall. Burke är en jämnare strongman, medan Eddie är en statiskt starkare sådan. Det finns egentligen ingen annan som ska kunna skrälla här.

eddiehall


 

Finalgrenarna – Super Yoke på 485kg, marklyft för reps, Truck Pull, Power Stairs, stocklyft för max och Atlasstenar

Finalgrenarna gynnar de större atleterna då de flesta grenarna är statiska och inte rörliga. Atlasstenarnas podium må vara lägre än förr, men stenarna är tyngre än någonsin, och att lasta upp en sten på 210kg på drygt 140cm är omänskligt tufft om man tillhör den kortare typen. Om vi har rätt angående finalisterna så kan vi förmoda att Hafthor får grensegrar i stenarna, Power Stairs och förmodligen också truckpullen, Shahlaei vinner oket, Savickas vinner stocklyftet och marklyftet står mellan Eddie Hall, Shahlaei, Savickas och Brian Shaw.

Hafthor är hungrig och bättre än någonsin. Savickas är extremt jämn och har världens högsta lägstanivå. Brian Shaw är bra i allt, men Hafthor har gått om honom i flera av hans paradgrenar. Det borde stå mellan dessa tre även i år. Hafthor får inte tappa för mycket poäng i stocklyftet, för det finns ganska många i finalen som är bättre i stock än vad han är. Brian är bra i samma grenar som Hafthor är, men bättre i de statiska. Shahlaei kan ha en chans på topp-3 om han får till det. Eddie Hall borde kunna komma topp-5 nu när grenarna till största del är statiska.

Jag tror att Hafthor Björnsson vinner i år. Zydrunas Savickas kommer tvåa och Brian Shaw kommer trea.

Hur tror ni att det går?

vsv2015hafthor10

Share

Tävlingsreportage – Student-SM i Strongman 2015

$
0
0

Student-SM i Strongman 2015

Bra väder och gott publikstöd på Vaksala torg i Uppsala var bara ett par av sakerna som gjorde det första nationella studentmästerskapet i Strongman till en fantastisk tillställning! Gymgrossisten Uppsala ställde upp ett tält där man kunde testa kosttillskott och bryta arm med SM-guldmedaljören och NNIF-Strongmanbekantingen Patrik Berg.

Det fanns en herrklass och en damklass till vilka alla heltidsstudenter var välkomna. På herrsidan hade vi Jonas Näreby från Jönköping, och från andra delen av landet ett gäng från Luleå i form av Daniel Dalerhult, Mikael Turesson och Björn Lindqvist. Representerades Linköping var Joakim Jonsson och Marcus Yngvesson medan hemmahoppen för Uppsala Universitet blev Adrian Takac och Victor Thorendal.

På damsidan representerades Uppsala av Sara Nordström, Linköping av Veronika Elvingson, Polishögskolan i Stockholm av Malou Bernström och från Gävle hade vi Malin Sundberg. Veronika hoppade in (för sjukanmälda Clara Dahlin) först i och med andra grenen, när det blev klart att det behövdes fyra studentföreningar representerade i varje klass för att tävlingen i helhet skulle behålla SM-status enligt Svenska akademiska idrottsförbundets regler.

Stock för reps

Damerna gick ut först med en stockvikt på 55 kg och Malin var lottad att börja. Det fanns två stockar att reppa på, men Malin lyfte ändå ensam sedan Veronika inte kommit in i tävlingen än. Hon fick aldrig riktigt fart på stocken och fick stanna på en nolla, medan det gick lättare för det kommande paret, där Malou vann med sju bekväma pressar och Sara tog andra plats med tre repetitioner.

På herrsidan var vikten 90 kg, vilket hanterades bäst av Marcus Yngvesson som vann grenen överlägset med 10 repetitioner. En stark tvåa var Victor Thorendal, som tränar på NNIF och Crossfit Uppsala, med sju repetitioner. Daniel och Jonas drog jämt på fem repetitioner medan femte och sjätteplatsen gick till Joakim och Adrian med tre, respektive två, repetitioner. De övriga två deltagarna lyckades inte få godkända lyft.

Farmers Walk och Däckvält

student-SM11Det visade sig bli ett tufft medley. För damerna var det 20 meter med 2x80kg följt av sex däckvält på ett 200 kg tungt däck, medan herrarna hade 2×120 kg följt av ett 300 kg tungt däck med klart sämre grepp för händerna. Ingen misslyckades med Farmers-momentet, men det skulle visa sig desto jobbigare att hantera alla däckvälten efteråt när man var trött.

Först ut blev Veronika, som i egenskap av reserv var helt oförberedd. Likväl kom hon imponerande långt och såg ett litet tag ut som att hon skulle klara hela medleyt, men bommade sista vältet och fick nöja sig med full Farmers-sträcka och fem däckvält. Hon lyckades slå Malin som stannade vid fyra vält. Både Malou och Sara klarade hela medleyt runt 55 sekunder, men Sara hade marginalerna med sig vann grenen.

På herrsidan fick många kämpa, Mikael Turesson fick inte till något däckvält efter väskorna, och Daniel hittade aldrig riktigt greppet och fick nöja sig med ett vält. Jonas och björn klarade båda tre vält, men fann sig slagna av Joakim som gjorde fyra. Adrian tog ledningen med fem vält, men det sista paret ut lyckades även vinna den här grenen. Victor visade prov på stor Crossfit-inducerad uthållighet och krigade sig i mål på 75 sekunder, medan Marcus visade prov på stor överstyrka och kom i mål på raska 53,4 sekunder varvid han tog sin andra grenseger!

student-SM1

Ok

Oket var en gren av väldigt varierade resultat, som det ofta är. För damerna var det 166 kg som skulle flyttas 20 meter på bästa möjliga tid. Malin gick ut först och gjorde en utmärkt tid på 12,4 sekunder. Veronika fick kämpa mer och man kunde se att hon inte kunde tekniken, men glöd och pannben var det ingen brist på och hon krigade sig i mål på 62,3 sekunder i vad som måste ha varit en dränerande upplevelse. Sara gick ut därefter och visade att i termer av okvikter var det där i lättaste laget för henne. Med 9,9 sekunder hade Malou en hel del att bita i, och lite för mkt skulle det visa sig då hennes tid på 12,9 sekunder lämnade henne akterseglad av Malin och hon fick som följd en tredjeplats i grenen.

Lika blandad kompott var det på herrsidan med 281 kg, där Mikael gick ut först och satte upp märket 42 sekunder. Detta skulle räcka till att snävt slå Joakim(43,3s), och lite mindre snävt Björn(53,2s). Daniel gick det lite bättre för och hans 32.9s gav honom en femteplats. Bättre ändå gick det för Adrian(20,5s), men han blev ändå slagen av Jonas Näreby(18,1s) som för första gången i tävlingen lyckades ta in poäng på Victor som var blott två tiondelar långsammare. Grensegern var det dock inga tveksamheter kring Macus sprang obekymrat in på 10,7s och tog sin tredje grenseger av tre möjliga.

student-SM2

Marklyft

student-SM3Rising bar – last man standing. Alla lyfte alla vikter tills de var ute. Damernas ingångsvikt var 100 kg och herrarnas 200 kg. Tiokilosökningarna med förde många lyft, som om de tävlande inte var nog utslitna i ryggen från de två tidigare grenarna. Men så är det i Strongman!

Alla damer lyfte 100 kg lätt. Veronikas tidigare personbästan från gymmet var 3x100kg och 1×105 kg, så det var kul att se att hon hängde med på 110 än, som alla klarade det med. När det var 120 kg väntade jag mig nog att se någon droppa av, men alla gjorde explosiva lyft. Att Veronika skulle bättre på sitt personbästa ännu mer och hänga med på 130 kg hade jag aldrig väntat mig, men det hände ändå! Det var tangerat personbästa för Sara, men formen var bra och lyftet såg ändå säkert ut. 140 kg misstänkte jag skulle bli en omöjlig vikt för Veronika, speciellt efter att ha krigat i 62 sekunder med oket, så jag var väldigt överraskad när hon slet upp vikten till knäna och sedan bommade. När hon sedan genast tog ett nytt grepp och lyfte vikten på andra försöket var hakan i golvet! Sara fick själv ett nytt personbästa på 140 kg, men vare sig Sara eller Veronika kom längre än så här. Det gjorde dock både Malin och Malou som båda gjorde 150 kg. 160 satt fast för Malin, men Malou var fruktansvärt nära, så nära att hon lika gärna kunde lyckats innan hon tappade balansen någon decimeter från utlåsningen. Att tappa den där halva poängen för den delade grensegern med Malin skulle visa sig kosta senare.

I herrarnas marklyft såg det ut att vara lätta lyft laget runt på 200 och 210. Adrian hade ställt in sig på att dra 220 kg för ett personbästa, men bommade i slutändan. Daniel klarade vikten, men fick nöja sig där. Victor tangerade sitt personbästa på 220, och fick sig ett nytt när han även klarade 230, en vikt som även blev slutresultat för Mikael. Björn drog ett nytt personbästa på 240 kg och kunde således dela grenplacering med Jonas. Toppstriden gick dock vidare när Joakim och Marcus båda drog 260 kg. Joakim fick emellertid se sig som besegrad av 270kg, som Marcus drog som att han hade kunnat reppa på bra på vikten. Fyra av fyra grensegrar var alltså säkrade så långt.

student-SM4

Traktordrag

student-SM6Det skall fritt medges att den här grenen inte slutade som arrangörerna hoppats på. Traktorn hade bytts ut i sista stund och som saker ställdes upp blev det ett lätt uppförslut. Damer drog med sele och rep och herrar bara med sele. Den som har testat den här övningen på kullerstenar förr vet att de är hala, och det är svårt att få saker att rulla på dem. Ingen kom i mål.

Veronika, som tävlingens lättaste deltagare, fick kämpa på en hel del, och krigade sig fram 2,97 meter, vilket räckte för att slå Malin som stannade på 1,75m. Malou och Sara gick det bättre för, men Saras 8,85m räckte likväl för en distinkt seger över Malous 5,61m.

Givet att herrarna inte hade rep blev det ännu mer avhängigt av den tveksamma friktionen, och Joakim, Mikael och Adrian slutade alla under två meter, med Mikael först i trion och Joakim sist. Daniel fick en till femteplats med 2,26m medan. Björn tog placeringen över med 3,42 meter. Victor visade prov på bra uthållighet och anpassbarhet och kom 3,81 meter under svåra förhållanden, men Jonas var överlägsen med över sju meter. Marcus gick ju ut sist i grenen, och vände sig efter tre och en halv meter och drog i selen baklänges. Med hela sulan i marken var det lättare och han kom längst. Det blev en diskussion och huvuddomare Sebastian Davidsson beslutade att det hade varit orättvist att tillåta en annan teknik som andra säkert hade använt om de tänkte att de fick, så Marcus fick nöja sig med en tredjeplats med ett resultat på 3,5m som fastslogs av domaren.

student-SM5

Atlasstenar

För damerna vägde stenarna 52, 64, 78 och 93 kg. Det började nu bli spännande, eftersom Sara ledde tävlingen över Malou med endast ett poäng. Veronika hade två poäng upp till Malin för kampen om tredjeplatsen. Malin gick ut först och fick upp tre stenar på 72,3s och Veronika tog in en poäng på henne genom att göra det på 45,8s. Hon hade kunnat ta tredjeplatsen i tävlingen om hon lade upp sista stenen, men krutet fanns inte riktigt kvar för 93-stenen och hon bommade den. Det gjorde även Sara, som fick 22,2s på tre stenar. Malou blev ensam om att lägga upp alla fyra stenar, och hamnade för den grensegern på delad slutpoäng med Sara! De hade båda tre grensegrar, men en av Malous grensegrar var delad, så i slutändan gick guldet till Sara Nordström. Silver fick alltså Malou, och Malin tog brons i vad som var en spännande kamp om placeringarna hela vägen igenom.

För herrarna vägde stenarna 100, 121, 143 och 161 kg. Det är svårlyfta stenar med illa centrerad tyngdpunkt och mycket gammalt smuts på sig, så det var sannerligen ingen lätt match. Joakim, Mikael och Björn bommade samtliga den andra stenen men Joakim lyfte första snabbast, och Björn långsammast. Det var många som lyfte två stenar. Först Adrian(21,44) sedan Daniel(30,7s) och därefter Victor(16,6s). Jonas låg en poäng under Victor och behövde alltså slå Victor för att kunna sno andraplatsen. Det gjorde han också, med 12,53 sekunder på två stenar. Hans grenseger i traktordraget blev här vad som förlänade honom andraplatsen i totalen. Grensegern var återigen distinkt från Marcus, som bara behövde lägga upp en sten för att vara helt garanterad segern i tävlingen. Han lyfte tre stenar enkelt, och hade något bra försök på sista stenen. Men i slutändan vad det bara damm av klistret och det lät sig inte riktigt göras, även om det inte behövdes.

student-SM10

Delade slutpoäng i tävlingen hade även Joakim och Adrian, men Joakims andraplats i marklyftet gav honom den övre placeringen.

student-SM9Tävlingen slutade alltså:

  1. Sara Nordström 19,5p
  2. Malou Bernström 19,5p
  3. Malin Sundberg 9,5p
  4. Veronika Elvingson 8,5p

och för herrar:

  1. Marcus Yngvesson 46p
  2. Jonas Näreby 36,5p
  3. Victor Thorendal 36,p
  4. Joakim Jonsson 22p
  5. Adrian Takac 22p
  6. Daniel Dalerhult 21,5p
  7. Björn Lindqvist 16p
  8. Mikael Turesson 12,5p

Damernas tävling var alltså en nagelbitare, men till sist framstod Sara Nordström som en välförtjänt vinnare framför urstarka Malou Bernström på silvret. Reserven Veronika Elvingson kunde till sist inte ta bronset från Malin Sundberg, men imponerade enormt genom att visa att hon ändå hör hemma på en tävling med så vant och välrenommerat motstånd, trots fullständig avsaknad av förberedelse, toppning eller erfarenhet.

student-SM8Det rådde sällan mycket tvivel om vem som skulle ta guldet hos herrarna, och favoriten Marcus Yngvesson levererade i stor stil! Jonas Näreby tog snävt silvret som en riktig fjäder i hatten för framtiden. Victor Thorendal fick nöja sig med brons, men är uppenbarligen en talang och jag hoppas att han kommer att tävla mer i den här sporten i framtiden och visa vad han kan göra när han får chansen att utvecklas. Joakim Jonsson visade prov på stor styrka som kunde genomföra en tävling så väl utan att vare sig ha grentränat eller köpt lyftarbälte.

Jag vill passa på att tacka tävlande och funktionärer för en väl genomförd och spännande tävling! Ytterligare tack går ut till domarna Sofia Gertz(Crossfit Uppsala) och Oscar Forss(NNIF) samt den rikskände kraftbonden och huvuddomaren Sebastian Davidsson. På sin plats är även ett speciellt omnämnande för Zara Howard, ordförande för Norrlands nations idrottsförund, som bakom kulisserna administrativt skötte föreningsanmälningarna som krävdes för att tävlingen skulle hålla SM-status.

//Alex ”Strongman” Syding

student-SM7

(Foto: NNIF)

Share

Tävlingsreportage – Sveriges Starkaste Man 2015

$
0
0

Lördagen den 22 augusti hade tusentals människor vallfärdats till småländska Kulltorp och westernparken High Chaparral. Temperaturen matchade vilken sydligt belägen semesterort som helst, himlen var knallblå och solen gassade så som den kan göra vid utvalda tillfällen under sensommaren. En stor del av besökarna var dock inte enbart där för att äta glass i solen, åka tåg, se på en långbent Lucky Luke, köpa paketvis med knallpulver och leka cowboy och indian. Tio enorma kolosser hade nämligen också hittat hit, och de var där för att se vem som är absolut starkast i landet.

SSM2015-50

Johannes Årsjö har de senaste sex åren varit totalt överlägsen i Sveriges Starkaste Man, och har bara vid enstaka tillfällen givit ifrån sig något poäng till en medtävlande. Det här året såg det dock annorlunda ut på papperet. Mästaren var skadad både i armen i form av ett delvis avslitet bicepsfäste, och en knäskada som han har ådragit sig efter år av den typ av träning som landets sjukgymnaster helst vill förbjuda. Det här var med andra ord ett gyllene läge för alla titelaspiranter att äntligen kunna roffa åt sig den krona som i så många år har prytt Johannes hjässa.

SSM2015-48

Atleterna hade i vanlig ordning sex grenar på sig att samla så mycket poäng som möjligt, och dagen innan hade man lottat startordningen. Det var mästaren som drog nitlotten och fick kliva ut först i den första grenen, ett pressmedley som bestod av en apollon på 130 kg, ett block på 106 kg, en stock på 150 kg och en större stock på 165 kg. Johannes gick ut hårt och slutförde grenen efter lite drygt en halvminut. En efter en försökte sedan slutföra grenen, men oftast utan större framgång. Joachim Gustavsson, en av favoriterna i övningen, blixtrade iväg och kastade upp två objekt. Sedan fick han obalans med den första stocken, och följde med den bakåt, vilket fick axeln att svara med smärta och strejk. Besvikelsen över den uteblivna triumfen i grenen såg ut att ha gjort ondare än själva axelskadan. David Nyström, som inte tog sig till final det här året, knäckte tillbaks axeln så att Joachim kunde fortsätta tävlingen (just David kan det där med axlar). Den väldiga poliskonstapeln Martin Forsmark kom tvåa i tävlingen förra året, och trots att pressar inte har varit någon favoritövning hos Martin så lyckades han pressa upp samtliga objekt. Den bryggan som han fick till när han närmast bänkpressade upp stocken såg otäck ut, och jag gissar att Martin har fått dispens från sjukgymnasternas riksförbund för att få göra så… Den prestationen la honom på andraplats i grenen, bakom Johannes.

Pressmedley med fyra objekt

Johannes Årsjö – 4 på 34,43 sekunder
Anders Lindbladh – 1 på 21,28 sekunder
Torbjörn Persson – 2 på 17,00 sekunder
Johan Espenkrona – 3 på 26,50 sekunder
Johnny Hansson – 3 på 26,23 sekunder
Daniel Lindquist – 1 på 6,23 sekunder
Stefan “Stisse” Bergqvist – 2 på 19,23 sek
Joachim Gustavsson – 2 på 12,91 sek
Jonas Dahlqvist – 2 på 57,80 sek
Martin Forsmark – 4 på 1:11:80 min

SSM2015-01 SSM2015-02 SSM2015-03 SSM2015-04 SSM2015-05 SSM2015-06 SSM2015-07 SSM2015-08 SSM2015-09 SSM2015-010

Nästa gren för dagen var Conans Circle. Vikten verkade ha skruvats upp mot tidigare år, för här handlade det inte om hur många varv atleterna lyckades gå, utan med hur många dm man kunde passera varandra. Den förmodade skrällen i tävlingen, Johnny Hansson, var en av favoriterna i grenen. Johnny ser ut som om han käkar skolbussar till frukost, så stor är han. Han är också en hejare på just den här typen av gren har det visat sig. Den här dagen fick han dock inte riktigt tag i stången, kanske för att den var lite för låg för en som är lika lång som en två meter hög flaggstång (en ovanligt låg flaggstång, men ändå). Hans knatande räckte till slut till en fjärdeplats i grenen. Martin Forsmark visade vilken taktiker han är genom att släppa ner krogen ett par cm efter Joachims ledarmarkering, för att minuten efteråt konstatera att det räckte till ytterligare en andraplats bakom Johannes Årsjö, som gjorde det som krävdes för att vinna grenen.

Conans Circle

Anders Lindbladh – 0,25 varv
Daniel Lindquist – 1 varv
Jonas Dahlqvist – 0,40 varv
Stefan “Stisse” Bergqvist – 0,60 varv
Torbjörn Persson – 1, 15 varv
Joachim Gustavsson – 1,40 varv
Johan Espenkrona – 0,38 varv
Johnny Hansson – 1, 30 varv
Martin Forsmark – 1,42 varv
Johannes Årsjö – 1,5 varv

SSM2015-9SSM2015-2SSM2015-4 SSM2015-3    SSM2015-5SSM2015-6SSM2015-8

Bilmarklyft var näst på tur. Man gick ut två och två och skulle göra så många reps som möjligt. Skäggtomten Johan Espenkrona hade här skadat benet, (någon sträckning, eller liknande) och det är oklart om det var i Conans eller i pressmedleyt som det inträffade. Han var med andra ord inte vid sin fulla kapacitet här, och när man lägger till att bilmarklyft är en av hans sämre (läs mindre bra) grenar så såg det inte så lovande ut. Han lyckades trots det att mosa ur sig två reps (utan dragremmar), vilket får anses vara mycket bra. Även Johnny Hansson, som aldrig hade dragit den här vikten innan, gjorde två reps (även han utan remmar). En som däremot älskar just den här övningen är Stefan “Stisse” Bergqvist, som gjorde sin elfte raka final i Sveriges Starkaste Man. Stisse orkade dra fem reps, vilket la honom på en förstaplats inför de sista paret ut. Johannes Årsjö och Martin Forsmark gick ut sist, och de är extremt bra på den här övningen, båda två. Martin Forsmark vann marklyft för reps mot Johannes i finalen 2011, och Johannes vann samma gren mot Martin i Giants Live Norrköping förra året. Den här gången gjorde de sex reps vardera, tittade på varandra och nickade överenskommande, och valde sedan att bryta där för att inte ta ut sig i onödan. Johannes tredje grenseger för dagen var ett faktum, även om den delades med Martin.

Bilmarklyft – 345 kg

Jonas Dahlqvist – 1 reps
Anders Lindbladh – 0 reps
Johan Espenkrona – 2 reps
Stefan “Stisse” Bergqvist – 5 reps
Daniel Lindquist – 1 reps
Torbjörn Persson – 4 reps
Joachim Gustavsson – 3 reps
Johnny Hansson – 2 reps
Martin Forsmark – 6 reps
Johannes Årsjö – 6 reps

SSM2015-11SSM2015-10  SSM2015-12   SSM2015-13SSM2015-14SSM2015-15 SSM2015-16SSM2015-17

Den fjärde grenen var Keg Toss, en gren som Johannes råkar vara en av världens absolut bästa på. Skogstomten Johan Espenkrona var första man att klara samtliga sju fat på strax över minuten. Johnny Hansson gick ut direkt efter och slutförde grenen på drygt 26 sekunder, och han satte därmed en ledartid som nog hade fått många i världseliten att bli en aning svettiga. Johannes kände pressen på sig, och gick ut stenhårt. Det var kanske lite för hårt, för det andra fatet slog i ribban och föll ner bara några centimeter från huvudet. Johannes tvingades kasta om det och förlorade mycket tid på det misstaget, men när sista fatet hade kastats över så visade klockan att han ändå vann grenen före Johnny. Oerhört imponerande, och ännu en grenseger till den regerande mästaren.

Keg Toss – 7 st

Anders Lindbladh – 2 på 34,32 sek
Jonas Dahlqvist – 2 på 55,70 sek
Daniel Lindquist – 0
Johan Espenkrona – 7 på 1:05:78 min
Johnny Hansson – 7 på 26,77 sek
Joachim Gustavsson – 5 på 36,80 sek
Torbjörn Persson – 4 på 38,59 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 5 på 21,54 sek
Martin Forsmark – 4 på 1:02:48 min
Johannes Årsjö – 7 på 21,90 sek

SSM2015-21  SSM2015-19 SSM2015-18SSM2015-20SSM2015-23

Sen var det dags för ett medley. Man skulle först springa en sträcka med ett ok på 400 kg, och sedan bära och lasta upp järnblocket från den första grenen, samt en natursten på 136 kg, på en plattform. Martin Forsmark, som hade tappat en del poäng i den föregående grenen var piskad att revanschera sig här, och med tanke på att han faktiskt vann den grenen förra året så var det ingen skräll om han skulle kunna slå Johannes här även detta år. Han dundrade fram och såg ut att få en riktigt bra tid när det var dags att lasta upp naturstenen. Dagen innan hade tävlingsledningen berättat för atleterna att objekten var tvungna att ligga stilla på podiet innan man kunde anses vara färdig. Den detaljen missade Martin i stundens hetta, och han kastade över stenen över plattformen. Huvuddomaren Sebastian Davidsson sa åt honom att lyfta upp den igen, varpå Martin klämde sig in bakom plattformen för att försöka lasta upp den därifrån. Det gick inte, utan han var tvungen att rulla ut stenen på sidan för att där lyfta upp den, samtidigt som tiden rann i väg. Han tappade mycket poäng, och skulle det visa sig bli ett ödesdigert misstag? Torbjörn Persson, även kallad Orsabjörnen, var riktigt snabb och gjorde en stabil insats, som skulle visa sig räcka till en tredjeplats i grenen. Johhny Hansson gillar uppenbarligen rörliga grenar, och fick en tid under 40 sekunder. Johannes Årsjö kände återigen pressen, och lyckades pressa Johnnys tid med en blott sekund. Johannes fick då femte grenseger.

Medley – Ok på 400 kg och loading med en sten på 136 kg och ett block på 105 kg

Daniel Lindquist – Ok + 1 på 53,42
Jonas Dahlqvist – 1:13:93 min
Anders Lindbladh – Ok på 20,80 sek
Martin Forsmark – 1:14:30 sek
Torbjörn Persson – 44,90 sek
Joachim Gustavsson – Ok + 1 på 37,17 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 54,49 sek
Johan Espenkrona – 46,20 sek
Johnny Hansson – 39,80 sek
Johannes Årsjö – 38,84 sek

SSM2015-27SSM2015-29SSM2015-24SSM2015-25  SSM2015-26SSM2015-30SSM2015-31SSM2015-32SSM2015-33SSM2015-34SSM2015-35SSM2015-36SSM2015-37SSM2015-38 SSM2015-28SSM2015-39

Tävlingens sista gren var i vanlig ordning atlasstenarna. Fem stenar från 120 kg till 200 kg skulle lastas upp på 130 cm. Joachim Gustavsson låg inför den här grenen på en sjundeplats, och hade inte kunnat göra sig själv rättvis den här dagen. Nu ville han avsluta på ett bra sätt, och det gjorde han. 33 sekunder är en riktigt bra tid på en sådan serie efter fem tuffa grenar, och med den tiden gick han om både Stefan “Stisse” Bergqvist och Johan Espenkrona i totalen. Torbjörn Persson slutförde stenserien fyra sekunder långsammare än Joachim, men kunde ändå säkra en fjärdeplats totalt. Martin Forsmark låg här på en tredjeplats efter två magplask i de föregående grenarna, och var nu tvungen att ge allt för att kunna gå om Johnny Hansson som hade två poäng mer än Martin. 23,33 sekunder stannade klockan på för Martin, och Johnny var nu piskad att klara samtliga stenar på en bra tid för att försvara sin andraplats. Det gick inte hela vägen, utan den tyngsta stenen blev en för svår motståndare för Johnny den här dagen. En tredjeplats totalt i sin första final i Sveriges Starkaste Man är med berömd godkänt för den unga jätten från Årjäng. Johannes hade redan skrapat ihop tillräckligt med poäng för vinsten, och för att inte riskera att skada sitt redan sargade bicepsfäste ännu mer så valde han att strunta i den sista grenen.

Atlasstenar – 120 – 200 kg

Anders Lindbladh – 1 på 15,15 sek
Daniel Lindquist – 3 på 34,54 sek
Jonas Dahlqvist – 4 på 36,99 sek
Joachim Gustavsson – 33,00 sek
Stefan “Stisse” Bergqvist – 4 på 27,03 sek
Johan Espenkrona – 4 på 21,02 sek
Torbjörn Persson – 37,39 sek
Martin Forsmark – 23,78 sek
Johnny Hansson – 4 på 27,33 sek
Johannes Årsjö – Hoppade över grenen då han redan hade vunnit

SSM2015-40 SSM2015-41 SSM2015-42 SSM2015-43SSM2015-44SSM2015-45SSM2015-46SSM2015-47

Johannes Årsjö tog, som väntat, sin sjunde raka seger i tävlingen. Att vinna de sex grenarna han ställde upp i, trots skador och dålig form, visar inte på någon dålig klass hos konkurrenterna, utan bara på vilken enormt hög lägstanivå Johannes besitter. Om han lyckas pricka formen och komma till Världens Starkaste Man 2016 utan skadebesvär så är pallen högst realistisk.

Om man bortser från två grenar, så övertygade Martin Forsmark stort och visade att poliser på 165 kg visst kan göra annat än att käka munkar och bötfälla oskyldiga fortkörare. Ett slarvigt misstag var nära att kosta honom silvermedaljen, men hans rutin och styrka gjorde att han kunde försvara sin andraplats från ifjol.

Johnny Hansson var tippad att bli den stora skrällen, och som han skrällde! Han är fortfarande ung, och om han kan fortsätta utvecklas som han har gjort så har vi ett stort framtidshopp i jätten från Årjäng. Det ska bli oerhört roligt att se vad han kan göra i Giants Live Norrköping den 28 november (topp-3 i SSM får nämligen tävla i Giants Live och har chans att ta en biljett till WSM 2016).

Torbjörn Persson har ryckt upp sig ordentligt det senaste året, och en fjärdeplats i det här motståndet är ruskigt bra gjort av den ödmjuka och urstarka björnen.

Joachim Gustavsson gjorde en dålig tävling, med hans mått mätt, och att återigen komma femma låg nog inte högst på hans önskelista. Men likväl är en femteplats riktigt bra gjort, i synnerhet då han underpresterade i sin paradgren. Nästa år blir han riktigt farlig.

Även Johan Espenkrona, som hade siktet på pallen, underpresterade på grund av känningar. Han håller högre klass än vad han visade här, och när han är hel och i form så är han ett namn som kan hota toppen.

Legenden Stefan “Stisse” Bergqvist hade stolpe ut i vissa grenar, men bevisade återigen att han fortfarande kan tampas med Sverigeeliten. Nästa år kommer han att göra sin tolfte raka final, den kan vi nästan garantera, och då får vi hoppas att stolparna är med honom i stället.

Jonas Dahlqvist gjorde en stabil insats och visade att han hör hemma i finalen, Daniel Lindquist gjorde en klart godkänd debut och Anders “Bamse” Lindbladh överträffade sig själv bitvis genom att bl.a. persa i pressgrenen.

Slutresultat i Sveriges Starkaste Man 2015:

1. Johannes Årsjö – 49,5 p
2. Martin Forsmark – 45,5 p
3. Johnny Hansson – 42,5 p
4. Torbjörn Persson – 39 p
5. Joachim Gustavsson – 38 p
6. Johan Espenkrona – 36,5 p
7. Stefan “Stisse” Bergqvist – 35 p
8. Jonas Dahlqvist – 18,5 p
9. Daniel Lindquist – 14,5 p
10. Anders Lindbladh – 8 p

SSM2015-51   SSM2015-54

Tävlingen var oerhört lyckad. Sebastian Davidsson och David Nyström hade lyckats arrangera en näst intill perfekt tävling med varierande och publikvänliga grenar. Roddarna var ruskigt effektiva och duktiga, läktarna var fulla till bredden, demonspeakern Anders Axklo var i högform (som alltid) och prestationerna var grymma. Lägg därtill ett perfekt väder (för åskådarna i alla fall) så är det inte svårt att räkna ut att finalen i Sveriges Starkaste Man 2015 var en av de bästa strongmantävlingar som har utspelat sig på svensk mark. En sak är säker, det blir svårt att toppa det här för framtida arrangörer av tävlingen.

Det kommer komma en film från tävlingen framöver där Andreas och Jimmie från MAXstyrka Radio kommer att agera expertkommentatorer, så håll ögonen öppna!

Lyssna på det första avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på det andra avsnittet med Johannes Årsjö i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Martin Forsmark i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johnny Hansson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Torbjörn Persson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Joachim Gustavsson i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Johan Espenkrona i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Stefan “Stisse” Bergqvist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Daniel Lindquist i MAXstyrka Radio.
Lyssna på Anders “Bamse” Lindbladh i MAXstyrka Radio.

SSM2015-49

Share

Tävlingsreportage – Sveriges Starkaste Man 2015 -90 kg

$
0
0

Här kommer ett tävlingsreportage från Sveriges Starkaste Man 2015 i klassen -90 kg. Text: Erik Wass Foto: Erik Sandin


-90-8Sveriges Starkaste Man 2015 -90 kg var den första finalen någonsin i klassen som har avgjorts i Sverige.

Finalen startade med Farmers Walk – Väskor på 125 kilo vardera i 20 meter. Här tog Henrik Jezek hem segern med 8,31 sekunder, fem sekunder snabbare än Jonny Gustafsson som var den enda som kunde hota Henrik i den grenen.

Gren två var Viking press på 100 kg. Jonny tog hem grenen med 19 reps ganska säkert, tre reps mer än tvåan Johan Lindahl.

-90-7

Inför tredje grenen, marklyft för max, visste många redan att både Jonny Gustafsson och Niclas Friberg skulle stå för showen, och det gjorde de med en delad förstaplats på 290 kilo. Det ska tilläggas att Henrik Jezek slog personbästa med 270 kilo (20 kilo mer än hans tidigare pb).

-90-2

Gren fyra var loading med två lastbilsdäck på 75 kg och två naturstenar på 70 kg respektive 90 kilo. Här såg man vilka som har ren styrka och saknar lite fysträning. Henrik Jezek, som dessutom håller på med maraton, tog hem segern två sekunder före Marcus Sörlin.

-90-5

Eldprovet kom nu i gren fem, Pillars of Hercules. Två stockar på 200 kg skulle hållas upp så länge man bara orkade. Där tog den rutinerade atleten Marcus Sörlin hem segern med dryga 58 sekunder. Lite överraskande var att Johan Lindalh bara kom sju sekunder efter och därmed tog en andraplats.

-90-6

Inför den sista grenen ledde Henrik Jezek med en poäng över Jonny Gustafsson. Fördelen för Henrik var att han fick kliva ut sist och hade allt i egna händer. Jonny fick upp den första stenen snabbast av alla i startfältet, men den andra stenen fick han problem med och tappade den just när den skulle upp på podiet. Tyvärr hade han inga krafter kvar, och stannade på en sten på 130 kilo. Henrik hade problem med den första stenen, men fick upp den, och då visste han att stenen på 140 kg var tvungen att komma upp då Jonny missade den. Henrik missade först, men tog tag i den igen och fick upp den. Därmed säkrade han vinsten, men han var inte klar där utan försökte också få upp 150-kilosstenen, men misslyckades. Men vad gjorde det när han visste att han vunnit? Vinnaren i grenen var Marcus Sörlin med tre stenar. Återigen hade han nytta av rutinen från sitt deltagande i tre finaler i klassen -105 kg.

-90-3

Resultatlista:

1. Henrik Jezek – Team Boxen Strongman Umeå
2. Jonny Gustafsson – Extremepower Gym Norrköping
3. Johan Lindahl – Sundkraft Gym Lund
4. Marcus Sörlin – Sollefteå Power Team
5. Brian Johansson – Extremepower Gym Stockholm
6. Christian Hägglund – Umeå
7. Niclas Friberg – Extremepower Gym Stockholm

-90-4


Här är en liten intervju med vinnaren Herik Jezek:

Inför tävlingen, hur var känslan?

Väldig nervös, press på mig på grund av hemmaplan och framför nära och kära.

Vilka grenar hade du på känn att du skulle klara bra?

Farmers Walk och loadingen, samt marklyftet med en ny dräkt.

Det ryktades att du skadade dig i låret i marklyftet. Stämmer det?

Baksida lår (hamstringen) fick förmodligen en bristning i 250-lyftet. Jag lyfte nog fel med dräkten då det tar tid att lära sig lyfta rätt.

Hur stort är det här för dig rätt idrottsmässigt?

Det är väl klart att det är stort, det ska jag inte sticka under stolen, det är egentligen det största jag har vunnit.

Nu när du ska till WSM i Norge, hur kommer träningsupplägget att se ut?

Jag kommer satsa 100% på kvalgrenarna, och om det skulle gå så väl att jag går vidare är det en stor bonus.

Sista frågan, är det några du vill tacka?

Stödet Från Team Boxen Strongman, och Erik Wass, Emil Almroth, Sebastian Dimantins, samt självklart min fru Liselott och mina barn.

Henrik ger också mycket stort beröm till Jonny Gustafsson som låg så jämt med Henrik under hela tävlingen.

-90-1


 

Share

Viewing all 88 articles
Browse latest View live